Musk: X će naplaćivati korisnicima “malu mjesečnu naknadu” za korištenje platforme

Musk: X će naplaćivati korisnicima “malu mjesečnu naknadu” za korištenje platforme

Musk: X će naplaćivati korisnicima “malu mjesečnu naknadu” za korištenje platforme

Musk kaže da je mjesečna naknada sredstvo borbe protiv botova na platformi

foto: Unsplash

Vlasnik kompanije društvenih mreža X, ranije poznate kao Twitter, Elon Musk juče je u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom rekao da će kompanija “uvesti malu mjesečnu naknadu” za korištenje X-a. Sugerisao je, javlja portal za tehnologiju TechCrunch, da bi takva promjena bila neophodna kako bi se riješio problem botova na platformi.

Netanyahu je, kako piše Al Jazeera, pokrenuo pitanje antisemitizma na internetu i kako X može “spriječiti upotrebu botova da ga umnožavaju i pojačavaju”, a Musk je odgovorio da kompanija “prelazi na malu mjesečnu naknadu”.

“To je jedini način kojeg se mogu sjetiti za borbu protiv ogromne armije botova”, kazao je Musk ne otkrivajući koliko će koštati pretplata, osim navoda da će to biti “mala svota novca”, kao ni kada će doći do promjene.

Botovi, nalozi koje vode kompjuterski programi a ne ljudi, uobičajeni su na X-u, gdje se, kako navodi Al Jazeera, mogu koristiti za umjetno pojačavanje političkih poruka ili rasne mržnje.

U razgovoru sa Netanyahuom, Musk je istakao da stranica sada ima 550 miliona mjesečnih korisnika koji generišu 100 do 200 miliona objava svaki dan, no TechCrunch piše da nije jasno da li je Musk u to ubrojao i automatizovane naloge.

Otkako je Musk preuzeo platformu u oktobru prošle godine, napravio je više promjena. Otpustio je hiljade zaposlenika, uveo premijum opciju za korisnike, smanjio moderiranje sadržaja i vratio ranije zabranjene naloge, uključujući i nalog bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa.

Usluga premijum - X Premium - ranije poznata kao Twitter Blue košta osam dolara mjesečno ili 84 dolara godišnje i nudi niz mogućnosti uključujući uređivanje objava, rangiranje po prioritetu u pretraživanju i razgovorima, kao i mogućnost pisanja dužih objava.

Iako X ne otkriva koliko ima pretplatnika, TechCrunch navodi da je jedna analiza utvrdila da je samo 827.615 korisnika trenutno pretplaćeno na X Premium.

TechChrunch piše i da ideja da se svima naplati X nije nova za Muska podsjećajući da je Platformer prošle godine izvijestio da je Musk razmišljao o tom sistemu plaćanja.

Izvor: TechCrunch, Al Jazeera

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.