Nakon tri godine pritvora u Kini oslobođena australska novinarka

Nakon tri godine pritvora u Kini oslobođena australska novinarka

Nakon tri godine pritvora u Kini oslobođena australska novinarka

"Sada mogu vidjeti cijelo nebo", kazala je Cheng Lei.

foto: Free Cheng Lei / Twitter

Kina je nakon više od tri godine zatvora oslobodila australsku televizijsku voditeljicu Cheng Lei.

Kako je u srijedu objavio premijer Australije Anthony Albanese, novinarka i majka dvoje djece stigla je kući u Australiju gdje se sastala sa svojom porodicom.

"Njen povratak će biti srdačno dočekan ne samo od porodice i prijatelja, već i od svih Australaca", naveo je premijer u saopštenju.

Cheng je pokrivala finansijsku industriji na kineskoj državnoj televiziji CGTN na engleskom jeziku i bila je optužena za odavanje državnih tajni u inozemstvu, što može dovesti do kazne od pet godina do doživotnog zatvora.

Cheng je uhapšena kada je krenula na posao ujutro 13. augusta 2020. godine. Peking, piše CNN, nije otkrio detalje optužbi protiv Cheng tokom tri godine njenog pritvora, a kineski sud je više puta odgađao izricanje presude.

Dodaje se da je kinesko Ministarstvo državne sigurnosti navelo da se Cheng u maju 2020. obratila "strana organizacija" i da je, kršeći ugovor o povjerljivosti koji je potpisala sa svojim poslodavcem, toj organizaciji odala državne tajne.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u srijedu je rekao da su kineske pravosudne vlasti saslušale njen slučaj i "izrekle presudu u skladu sa zakonom i da su joj potpuno zagarantovana prava, uključujući konzularne posjete". No, australske vlasti su ranije izrazile zabrinutost zbog njenog pritvora. Isticalo se da bi optužbe protiv nje mogle biti politički motivisane s obzirom na pogoršanje odnosa između Kine i Australije.

CNN navodi da je kineski sudski sistem netransparentan i da je stopa osuđujućih presuda iznad 99 posto.

Takođe, medij piše da su ubrzo nakon što je Cheng privedena, dva australska novinara koja rade u Kini pobjegla iz zemlje nakon što su ih vlasti pokušale ispitati zbog "nacionalne sigurnosti", ostavljajući australske medije bez ijednog novinara u Kini po prvi put u gotovo 50 godina.

Nick Coyle, partner novinarke, ranije je rekao CNN-ovoj podružnici Sky News Australia da je u pritvoru bila suočena sa "teškim zdravstvenim izazovima" koji su pogoršani neadekvatnom zatvorskom ishranom.

Početkom augusta Cheng se nakon tri godine prvi put obratila javnosti pismom u kojem je istakla da joj nedostaje sunce jer u sunčevoj svjetlosti koja sija u njenoj ćeliji može stajati samo deset sati godišnje. Ona je pismo uputila građanima Australije, a diktirala ga je diplomatama koji su s njom razgovarali svakog mjeseca.

Na nalogu na Twitteru Free Cheng Lei, koji vodi njen partner, istaknuta je izjava novinarke nakon njenog oslobađanja u kojoj je između ostalog kazala da "sada može vidjeti cijelo nebo".

 

Izvor: BBC, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.