Negodovanje zbog najave da Twitter uklanja besplatan pristup API-ju

Negodovanje zbog najave da Twitter uklanja besplatan pristup API-ju

Negodovanje zbog najave da Twitter uklanja besplatan pristup API-ju

Uklanjanje pristupa API-ju će uticati na mnogo organizacija, istraživača/ica i novinara/ki.
 
foto: Pixabay
 
Najava Twittera s početka ovog mjeseca da će ukloniti besplatan pristup API-ju za programere, izazvala je gotovo jednoglasan bijes i razočarenje istraživača/ica, programera/ki i novinara/ki koji se oslanjaju na alate API-ja kako bi obavili svoj posao, piše Poynter, dodajući da je ova najava najnoviji pokušaj vlasnika Twittera Elona Muska da “javni trg pretvori u profitabilno preduzeće”.
 
O ovome zapravo niko ne zna mnogo, rekao je Carlos Hernandez-Echevarria, šef politike u Malditi, nezavisnoj organizaciji za provjeru činjenica u Španiji, ističući da se samo zna ono što je najavljeno, a to je da će Twitter uskratiti pristup API-ju (interfejs za programiranje aplikacija) koji je do sada bio besplatan.
 
API-ji su mehanizmi koji omogućavaju dvjema softverskim komponentama da međusobno komuniciraju koristeći skup definicija i protokola. Na primjer, softverski sistem meteorološkog zavoda sadrži dnevne podatke o vremenu. Aplikacija za vremensku prognozu na vašem telefonu “razgovara” sa ovim sistemom preko API-ja i prikazuje dnevne novosti o vremenu na vašem telefonu.
 
Hernandez-Echevarria je kazao da Twitter nije pružio mnogo jasnoće istraživačima, ali da nekoliko istraživačkih projekata u zajednici za provjeru činjenica ovisi o Twitterovom besplatnom pristupu API-ju i da će vjerovatno nestati pod aranžmanom “plati da bi koristio”.
 
On objašnjava da istraživači koriste API da bi brzo identifikovali sadržaj koji postaje viralan, kao i da mapiraju mreže širitelja dezinformacija.
 
“Neki se žale i na primjer okončanje pojedinih projekata, poput praćenja uznemiravanja novinarki. Ako nemaju podatke, onda to više ne mogu raditi”, naveo je Hernandez-Echevarria. “Čak i organizacije koje podižu svijest o prirodnim katastrofama, poput one koja se trenutno dešava u Turskoj, oslanjale su se na ovu tehnologiju koja će uskoro biti nedostupna”, dodao je.
 
AP piše da je nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, hiljade programera koristilo ovaj ključni alat Twittera da pročešlja platformu kako bi pronašli pozive u pomoć, uključujući ljude zarobljene u srušenim zgradama, te kako bi ih poveali sa spasilačkim organizacijama.
 
Uskoro bi svi mogli izgubiti pristup tom alatu, osim ako Twitteru ne plate mjesečnu naknadu od najmanje 100 dolara, što je, kako piše AP, previsoka cijena za mnoge volontere i neprofitne organizacije s malim budžetom.
 
Takođe, AP piše i da nisu zabrinute samo grupe za pomoć u katastrofama. Akademski i nevladini istraživači godinama koriste Twitter kako bi proučavali širenje dezinformacija i govora mržnje ili istraživali javno zdravlje ili ponašanje ljudi na internetu.
 
Poynter podsjeća da Twitter nije pružio gotovo nikakve informacije istraživačima, programerima i provjeravačima činjenica koji koriste alat, osim nekoliko postova sa Twitter naloga @TwitterDev koji su pokrenuli pitanja, prije nego odgovore.
 
Prvi post je objavljen 2. februara, a u njemu se navodi da za sedmicu od tada Twitter “više neće podržavati besplatan pristup Twitter API-ju” i da će umjesto toga biti dostupna plaćena verzija. Nakon bijesa istraživača, programera i onih koji provjeravaju činjenice čiji se rad oslanjao na ovaj alat, Twitter je 13. februara ponovo objavio da je “postojala ogromna količina entuzijazma za nadolazeće promjene sa Twitter API-jem” i da će to odlagati lansiranje nove API platforme za “nekoliko dana”.
 
“Da ste mi ovo ispričali, rekao bih da je to satira. To ne može biti istina”, izjavio je Maarten Schenk, suosnivač LeadStories, američke agencije za provjeru činjenica koja redovno koristi API u svom radu, dodajući da je to “zapanjujući nivo neprofesionalizma velike kompanije”.
 
Radna grupa u okviru Evropskog kodeksa prakse za dezinformacije se već sastala i planira da Evropskoj komisiji saopšti potencijalne zakonske obaveze Twittera u vezi sa pristupom API-ju.
 
Izvor: Poynter, AP

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.