Nova, neslužbena pravila nametnuta novinarima u Afganistanu

Nova, neslužbena pravila nametnuta novinarima u Afganistanu

Nova, neslužbena pravila nametnuta novinarima u Afganistanu

Reporteri bez granica pišu da je od preuzimanja vlasti od strane talibana u Afganistanu, obustavljen rad oko 100 privatnih medija.

foto: screenshot YT/The Daily Show

Iako su se talibani javno obavezali da će zaštititi novinare i poštovati slobodu medija, stvarnost u Afganistanu je potpuno drugačija, a Reporteri bez granica pišu da nova vlast u toj zemlji nameće stroga ograničenja medijima, iako ona još uvijek nisu službena.

Spisak novih obaveza za novinare, iz dana u dana, postaje sve duži, a navodi se da, za manje od sedam dana nakon što je glasnogovornik talibana saopštio da će talibani poštovati slobodu medija jer će “medijsko izvještavanje biti korisno za društvo”, talibani izlažu novinare uznemiravanju, prijetnjama, a ponekad i nasilju.

Glavni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire je rekao da nova afganistanska vlast nije izdala nikakve službene propise, te da ta vlast s medijima i novinarima postupa proizvoljno, a Reporteri bez granica navode i da su privatni TV kanali u glavnom gradu te zemlje, Kabulu, svakodnevno izloženi prijetnjama.

Producent koji radi za jedan od privatnih kanala je, kako pišu Reporteri bez granica, rekao da talibani kontrolišu sve što se na tom kanalu emituje, da su u posljednjih sedam dana optužili petoricu njihovih novinara i snimatelja da su nevjernici, kao i da talibani zaustavljaju novinare na terenu, govore im kako će izvještavati i prijete im.

Mnogi emiteri su bili prisiljeni obustaviti emitovanje svojih programa jer su im nove vođe naredile da poštuju šerijatsko-islamski zakon, a navodi se i da je prekinuto emitovanje serija i emisija o društvu, kao i da se umjesto toga emituju samo kratke vijesti i dokumentarni filmovi iz arhive. Ovo je, kako pišu Reporteri bez granica, potvrdio predstavnik komercijalnog TV kanala koji je zbog predostrožnosti počeo puštati bradu i tradicionalno se oblačiti.

Reporteri bez granica pišu i da je vlasnik jedne privatne radio stanice sjeverno od Kabula rekao da talibani brzo šire kontrolu nad izvještavanjem i da su im prije rekli da mogu raditi slobodno sve dok poštuju islamska pravila, ali da su im nakon toga počeli govoriti koje vijesti mogu, a koje ne mogu, emitovati i šta oni smatraju “poštenim” izvještavanjem, a navodi se i da je taj vlasnik zatvorio svoju radio stanicu i sakrio se.

Izvještavanje dvojice novinara koji rade za privatni TV kanal Shamshad, spriječio je talibanski stražar ispred Francuske ambasade u Afganistanu zbog toga što nisu imali dozvolu koju je potpisao islamski emirat u toj zemlji, a Reporteri bez granica pišu i da taj stražar nije znao gdje novinari mogu nabaviti takvu dozvolu.

Jedan od novinara je, kako se navodi, rekao da su u posljenjih nekoliko dana talibani naredili afganistanskim medijima da emituju talibanske propagandne video i audio isječke, a medijima koji se protive, talibani govore da su spremni platiti za takvo emitovanje i insistiraju na tome, pozivajući se na islamsku dužnost.

Prema pisanju Reportera bez granica, na ulicama afganistanskih gradova Kabula i Jalalabada je tokom prošle sedmice nasilju ili prijetnjama bilo izloženo najmanje deset novinara koji su izvještavali s terena.

Kako bi se riješio “problem medija u Kabulu”, glasnogovornik talibana je, kako se navodi, 21. avgusta ove godine putem Twittera najavio osnivanje trojnog komiteta koji će činiti predstavnici iz komisije za kulturu, udruženja novinara i policajac iz Kabula.

Reporteri bez granica pišu da je pritisak na medije još veći van glavnog grada Afganistana, te da je od preuzimanja vlasti od strane talibana u toj zemlji obustavljen rad oko 100 privatnih medija, da su zatvoreni svi uredi televizije Tolonews, kao i da je u četvrtom najvećem gradu te zemlje, Mazar-i-Sharifu, situacija veoma napeta i da su novinari prisiljeni da prestanu raditi.

Reporteri bez granica pišu i da je nekoliko novinara reklo da moraju raditi pod prijetnjama talibana koji komentarišu njihov rad i žele da budu pitani za mišljenje o svakoj temi o kojoj se izvještava. Osim toga, navodi se i da strani dopisnici koji se još uvijek nalaze u Kabulu nisu bili obuhvaćeni šerijatskim pravilima i da još uvijek uspijevaju raditi skoro na normalan način. Reporteri bez granica su naveli da je anonimnost svih afganistanskih i stranih novinara sačuvana iz sigurnosnih razloga, kao i da su neki novinari koji su bili kontaktirani iz ove organizacije rekli kako uopšte ne žele da se citiraju jer nemaju opciju da napuste Afganistan.

Izvor: RSF

___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.