Novinari udruženi u sindikate rade u boljim uslovima

Novinari udruženi u sindikate rade u boljim uslovima

Novinari udruženi u sindikate rade u boljim uslovima

Povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada Međunarodna federacija novinara istražila je razlike u radnim uslovima samostalnih novinara i novinara udruženih u sindikate.
 
Foto: Pixabay
 
Bez obzira na to da li rade za novine, radio, TV ili online medije, udruživanje u sindikate popravlja radne uslove, pruža poslovnu sigurnost i daje novinarima pravo na glas, rezultati su ankete Međunarodne federacije novinara povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada.
 
Unije novinara posebno su značajne u teškim vremenima kada su u stanju da zaštite radna mjesta i osiguraju bolje uslove pri otpuštanju radnika.
 
"Naša ovogodišnja poruka za Svjetski dan dostojanstvenog rada je da bez obzira na to da li se radi o novim ili tradicionalnim, mainstream ili alternatvnim, javnim ili privatnim medijima, bez obzira na to da li ste zaposleni ili freelancer, mladi ili stari, muško ili žensko, sindikalne akcije, kolektivno pregovaranje i držanje zajedno znači razliku", izjavio je Anthony Bellanger, generalni sekretar IFJ-a.
 
U protekloj godini, zahvaljujući udruženim akcijama širom svijeta, iz Međunarodne organizacije novinara kažu kako su uspjeli osigurati napredak kod ostvarivanja prava novinara na godišnji odmor, dječiji dodatak, treninge i poštene procedure u slučaju žalbi.
 
Jedna od zemalja u kojoj je postignut napredak je i Meksiko, u kojem su sindikalna udruženja doprinijela podizanju općeg društvenog standarda, zaštiti novinara i spriječila gubitke poslova. U Čileu, sindikati nekih od najznačajnijih novina u zemlji izborili su se za bonus u slučaju korištenja njihovog novinarskog rada u drugim medijima.
 
U Palestini je postignut historijski dogovor kojim se garantuje zdravlje i sigurnost novinara, pravične procedure u slučaju sporova i žalbi, plaćen prekovremeni rad i druge pogodnosti.
 
Novi državni kolektivni ugovor za freelancere u Francuskoj poboljšao je njihova radnička prava, uslove rada i pravo na treninge, a za veća prava freelancera sindikati su se izborili i u Njemačkoj, Italiji i Austriji.
 
"Pozivamo novinare širom svijeta da se udruže u sindikat kako bi odbranili pravične radne uslove za sve. Pozivamo poslodavce i vlade da poštuju prava na slobodu udruživanja i kolektivnog djelovanja. Za novinare, najbolja investicija koju mogu napraviti je da se pridruže sindikatu", poručili su iz IFJ-a.
 
Izvor: IFJ