Objavljen vodič za sigurnost novinarki

Objavljen vodič za sigurnost novinarki

Objavljen vodič za sigurnost novinarki

Na osnovu ličnih iskustava novinarki, autorica vodiča donosi savjete za sve žene u novinarstvu koje bi se mogle naći u opasnim situacijama tokom obavljanja njihovog posla.
 
Foto: IAWRT
 
Novi vodič Međunarodne asocijacije žena na radiju i televiziji nudi praktične savjete za novinarke o tome kako da minimiziraju rizik kada rade na osjetljivim i opasnim pričama.
 
Vodič “What if…? Safety Handbook for Women Journalists”, kojeg je napisala dugogodišnja egipatska novinarka Abeer Saady, donosi kompilaciju iskustava žena u novinarstvu koje su se tokom svojih angažmana nalazile u različitim situacijama i naglašava važnost fizičke, psihološke i digitalne sigurnosti i zaštite.
 
Novinarke u priručniku mogu pronaći korisne savjete o tome šta učiniti kada su zaustavljene na graničnim prijelazima, uhapšene dok su na zadatku, u slučaju da budu kidnapovane ili se nađu na ratištu. 
 
U vodiču se, također, navode savjeti novinarkama kako da se nose s online uznemiravanjem. Za takve slučajeve, sugeriše se “imenovanje i sramoćenje” zlostavljača na internetu, kao i moderiranje sekcije za komentare i sprečavanje anonimnosti.
 
Kompletan vodič možete pronaći na ovom linku.
 
Izvor: Bulatlat