Odgovor na invaziju na Ukrajinu: Tehnološke kompanije uvode sankcije ruskim državnim medijima

Odgovor na invaziju na Ukrajinu: Tehnološke kompanije uvode sankcije ruskim državnim medijima

Odgovor na invaziju na Ukrajinu: Tehnološke kompanije uvode sankcije ruskim državnim medijima

Google, Facebook, YouTube, TikTok, Twitter ograničavaju i blokiraju sadržaj RT-a i Sputnjika nakon invazije Rusije na Ukrajinu.
 
foto: Pixabay
 
Brojne tehnološke kompanije su saopštile da su ograničile svoje alate za distribuciju i oglašavanje ruskim novinskim kućama Russia Today i Sputnjik u Evropi nakon što je Evropska komisija saopštila da sprema njihovu zabranu zbog zabrinutosti da šire dezinformacije o ratu u Ukrajini.
 
Jedna od tih kompanija je i Google odakle su kazali da su blokirali mobilne aplikacije koje su povezane sa medijskim kućama Russia Today (RT) i Sputnjik, koje finansira Rusija, uključujući i alat za pretraživanje Google News.
 
Kent Walker, predsjednik Googlea za globalne poslove, rekao je da “u ovoj krizi poduzimaju vanredne mjere kako bi zaustavili širenje dezinformacija i da prekinu kampanje dezinformacija na internetu”.
 
Twitter će takođe poštovati sankcije Evropske unije ruskim državnim medijima RT i Sputnjiku kada naredba EU stupi na snagu, objavila je ova društvena mreža.
 
Pored Googlea i Twittera, i Facebook, YouTube i TikTok takođe su istakli da će blokirati i ograničiti pristup RT-u i Sputnjiku u EU. 
 
Šef za globalne poslove kompanije Meta Nick Clegg kazao je da je ova kompanija primila zahtjeve brojnih vlada i EU da preduzme korake u vezi s medijima pod kontrolom ruske države na svojim platformama. Clegg je rekao da će Meta nastaviti blisko sarađivati s vladama po tom pitanju.
 
I kompanija Apple je saopštila kako RT i Sputnjik više nisu dostupni za preuzimanje sa App Storea izvan Rusije kao njihov odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.
 
“Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate zbog nasilja”, naveli su iz Applea u saopćenju. 
 
“Podržavamo humanitarne napore, pružamo pomoć za rastuću izbjegličku krizu i činimo sve što možemo da podržimo naše timove u regiji”, istakli su.
 
U utorak su korisnici u Rusiji još uvijek mogli pristupiti Appleovoj online prodavnici, ali pokušaji kupovine iPhonea nisu bili dostupni za isporuku.
 
Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je poplavu obmanjujućih i lažnih materijala i na TikToku, a glasnogovornica te mreže Hilary McQuaide rekla je za NPR da se ova kompanija udružuje s nezavisnim fact-checkerima kako bi se iskorijenio neautentičan i nesiguran sadržaj. Smjernice zajednice TikToka kažu da zabranjuju dezinformacije “koje nanose štetu pojedincima”, kao što su videozapisi koji podstiču mržnju ili predrasude.
 
“Nastavljamo pomno pratiti situaciju s povećanim resursima da odgovorimo na nove trendove i uklonimo sadržaj koji krši pravila, uključujući štetne dezinformacije i promoviranje nasilja”, rekla je McQuaide.
 
Evropska unija saopštila je u nedelju da će zabraniti rusku državnu televizijsku mrežu RT i novinsku agenciju Sputnjik. Kanadski telekom operateri takođe su prestali da nude RT kanal.
 
Aktivnost ruskih državnih medija na platformama društvenih medija pojavila se kao sporno pitanje za velike tehnološke kompanije tokom invazije zemlje na Ukrajinu.
 
Zamjenica glavnog urednika RT-a Anna Belkina rekla je da tehnološke kompanije koje su prekinule distribuciju njenog izdanja nisu ukazale ni na jedno “zrnce dokaza da ono što je RT izvještavao ovih dana, i nastavlja da izvještava, nije tačno”.
 
“Čini se da se ovaj kolektivni 'establišment' plaši pukog prisustva bilo kakvog vanjskog glasa iz straha da će izgubiti svoju historijski zarobljenu publiku, ako ta publika naiđe na drugačiju perspektivu”, kazala je Belkina u saopštenju.
 
 

Vijeće Evropske unije je danas uvelo daljnje restriktivne mjere na osnovu kojih će EU hitno obustaviti aktivnosti emitiranja Sputnjika i RT/Russia Today (RT na engleskom, njemačkom, francuskom i španskom) u EU, ili usmjerene na EU, dok, kako su naveli, se ne završi agresija na Ukrajinu i dok Ruska Federacija i njeni mediji predstanu da provode dezinformacijske kampanje protiv EU i njenih članica.

 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.