Odnos između medija i politike u fokusu konferencije Dani medija

Odnos između medija i politike u fokusu konferencije Dani medija Evropska unija – Zapadni Balkan

Odnos između medija i politike u fokusu konferencije Dani medija

Foto: EU Info Centar

U Podgorici je održana treća po redu konferencija  Evropska unija – Zapadni Balkan.

Evropska komisija je tokom treće konferencije Dani medija Evropska unija – Zapadni Balkan održane 12. i 13. septembra u Crnoj Gori potvrdila svoju podršku regionu sa novim inicijativama usmjerenim na odgovornost medija, pismenost i upravljanje, sudsku ekspertizu o slobodi izražavanja i promociju pomirenja i regionalne saradnje kao dio podrške slobodi medija i nezavisnosti u novinarstvu na Zapadnom Balkanu, uključujući tekuće programe vrijedne 20 miliona eura.

 „Sloboda izražavanja i sloboda medija su ugrađene u same temelje na kojima je izgrađena naša Unija, i ujedno su ključni politički indikatori u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. U svjetlu zabrinjavajućeg razvoja događaja u cijeloj regiji, od neprimjerenih političkih uplitanja do širenja dezinformacija, ovogodišnji Dani medija stavili su u fokus odnos između medija i politike i utrli put ka prepoznavanju konkretnih aktivnosti i prilika za poboljšanje postojećeg stanja“, rekao je Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Na trećoj po redu konferenciji Dani medija Evropska unija – Zapadni Balkan je prisustvovalo 350 predstavnika medija i organizacija civilnog društva, ali i kreatora politika Zapadnog Balkana i Evropske unije. Politički predstavnici iz regije su po prvi put prisustvovali diskusiji o ključnoj ulozi medija u procesu pridruživanja, s ciljem razrade prijedloga i budućih aktivnosti za unapređenje položaja novinara i nezavisnih medija.

Za niz programa i inicijativa usmjerenih na ekonomsku održivost, odgovornost medija i regionalne mreže koje potiču regionalnu saradnju i pomirenje, Evropska unija trenutno izdvaja preko 20 miliona eura za šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana.

Mapiranje ljudskih prava u medijima u praćenju položaja građana, ranjivih slojeva društva i medijske zajednice je inicijativa koja se provodi u Bosni i Hercegovini. U albanskim medijima se trenutno provodi inicijativa za poboljšanje radnih odnosa i profesionalizma. Podrška medijima i nezavisnom novinarstvu s perspektivom ljudskih prava provodi se na Kosovu, dok se u Crnoj Gori radi na profesionalnijem i vjerodostojnijem istraživačkom novinarstvu. U toku je projekt vijesti i digitalne pismenosti u Sjevernoj Makedoniji, a za dva srbijanska javna emitera obezbijeđeni su ugovori o tehničkoj pomoći.

Regionalni programi i inicijative se provode uz podršku Vijeća Evrope, Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), UNESCO-a, Evropske fondacije za demokratiju, Međunarodne federacije novinara i Evropske radiodifuzne unije.

Izvor: European Commission

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.