Osam od 10 novinara doživjelo je nasilje ili prijetnje u Nizozemskoj

Osam od 10 novinara doživjelo je nasilje ili prijetnje u Nizozemskoj

Osam od 10 novinara doživjelo je nasilje ili prijetnje u Nizozemskoj

Napadima su najviše izloženi snimatelji i fotoreporteri koji strahuju od fizičkog nasilja zbog toga što ih njihova oprema čini vidljivijim, piše Evropska federacija novinara.

foto: pixabay

Osam od 10 novinara u Nizozemskoj doživjelo je nasilje ili prijetnje tokom svog rada, pokazalo je istraživanje inicijative PersVeilig u kojem je ove godine učestvovalo oko 700 novinara iz te zemlje, piše Evropska federacija novinara.

Rezultati istraživanja su, kako se navodi, pokazali da se dvije trećine ispitanih novinara uglavnom suočavalo sa verbalnim uvredama, kao i da je verbalnim prijetnjama ili zastrašivanjem bilo izložemo pola ispitanih novinara. Evropska federacija novinara piše da se jedna petina ispitanih novinara suočila sa pravnim prijetnjama ili tužbama, dok je fizičkom nasilju bilo izloženo 17 posto ispitanih novinara.

Napadima su najviše bili izloženi snimatelji i fotoreporteri koji strahuju od fizičkog nasilja zbog toga što ih njihova oprema čini vidljivijim, piše Evropska federacija novinara.

Učestalost napada na novinare je također povećana a, kako se navodi, 30 posto ispitanika se s nekim incidentom suoči svakog mjeseca što je više u odnosu na 2017. kada je isto tvrdilo 18 posto ispitanika.

Evropska federacija novinara piše da su ispitani novinari (njih 60 posto) rekli kako napadi uglavnom dolaze od strane pojedinaca, te da tri četvrtine ispitanika vjeruje da njihovi poslodavci poduzimaju dovoljne mjere zaštite kako bi osigurali njihovu sigurnost.

Istraživanje je pokazalo da je potrebno više raditi na ohrabrivanju novinara da prijave agresiju i prijetnje s kojima se suočavaju, a navodi se i da 30 posto ispitanih novinara nije prijavilo incidente, kao i da više od polovine njih smatra da ono što doživljavaju nije dovoljno loše da bi bilo prijavljeno.

Menadžer PersVeilig projekta Peter Ter Velde je, kako piše Evropska federacija novinara, rekao da nasilje i prijetnje novinari i dalje smatraju dijelom svog posla, kao i da smatraju se ništa neće desiti ukoliko za takve slučajeve podnesu prijave. Dodao je i da sve to ide predaleko kada zbog prijetnji ili nasilja dođe do mentalnih ili fizičkih posljedica, ili oštećenja opreme, a Evropska federacija novinara piše da 93 posto ispitanih novinara smatraju da agresija i prijetnje predstavljaju stvarnu prijetnju za slobodu medija.

Na osnovu rezultata navedenog istraživanja, generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez rekao je da je stanje sigurnosti novinara u Nizozemskoj pogoršano što je zabrinjavajuće jer se to događa u zemlji u kojoj vlasti generalno ozbiljno shvataju napade.

Neke od preporuka istraživanja, kako se navodi, uključuje uvođenje sistemskog provođenja procjene rizika prije slanja novinara na teren, kao i da se na teren šalje najmanje po dvoje novinara.

PersVeilig inicijativa predstavlja saradnju između Sindikata novinara Nizozemske (NVJ), Udruženja glavnih urednika, te policije i državnog tužilaštva iz Nizozemske, a njen cilj je pomoći novinarima koji se tokom svog rada susreću s nasiljem ili agresijom.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.