OSCE: Sigurnost novinara, medijska sloboda i pluralizam u vrijeme konflikta

OSCE: Sigurnost novinara, medijska sloboda i pluralizam u vrijeme konflikta

OSCE: Sigurnost novinara, medijska sloboda i pluralizam u vrijeme konflikta

OSCE-ova konferencija "Sigurnost novinara, medijska sloboda i pluralizam u vrijeme konflikta" koja je održana u Beču 15/16. juna okupila je više od 400 novinara, medijskih stručnjaka, predstavnika vlasti i civilnog sektora iz zemalja članica OSCE-a.

"Sigurnost novinara je kamen temeljac slobodnih medija, ne samo u konfliktnom periodu, nego i u miru i ona se mora osigurati i jačati", zaključili su učesnici dvodnevne konferencije na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o etici u novinarstvu, ratnom izvještavanju, medijskoj regulaciji ali i mjerama za borbu protiv propagande. 

U uvodnom izlaganju, Roy Gutman, dobitnik Pulitzerove nagrade za Međunarodno izvještavanje o ratu u Bosni i Hercegovini 1993. godine i šef odjela McClatchy novina na Bliskom Istoku istakao je da novinarstvo ima vitalnu ulogu u otkrivanju uzroka zločina. "Praćenje konflikta je uvijek izazov za novinara ali ono što je najteže jeste odrediti ko govori istinu a ko laže," istakao je Gutman. 

 

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, istakla je kako sigurnost novinara mora biti zajamčena u svim uslovima rada: prije, tokom i nakon konflikta. "Trebamo udružiti naše snage i glasove kako bismo obezbijedili novinarima sigurne uslove. U isto vrijeme, moramo se suprostaviti propagandi i najbolji način da to uradimo jeste da osiguramo slobodne medije i da promoviramo nezavisno novinarstvo", istakla je Mijatović

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, istakao je, tokom završne sesije konferencije, važnost osuđivanja napada na medije. "Naše uvjerenje je da su slobodni mediji preduslov demokratskog društva i stoga je veoma važno osuditi svaki oblik nasilja nad novinarima i predstavnicima medija."

Tokom konferencije učesnici su dali svoje sugestije i prijedloge o tome šta bi se moglo i trebalo uraditi kako bi se obezbijedila sigurnost novinara u konfliktnim zonama.Na osnovu zaključaka konferencije, OSCE-ova Predstavnica za slobodu medija će izdati svoje preporuke o sigurnosti novinara, slobodi medija i pluralizmu u vrijeme konflikta.

Izvor: OSCE