Poginuo snimatelj u Ukrajini

Prva potvrđena medijska žrtva u ratom zahvaćenoj Ukrajini

Poginuo snimatelj u Ukrajini

Rusi su granatirali TV toranj u Kijevu gdje je smrtno stradalo pet osoba, uključujući i jednog medijskog radnika.
 
foto: Twitter
 
Prvi medijski radnik koji je poginuo tokom ruske invazije na Ukrajinu je Jevheniy Sakun, snimatelj ukrajinske LIVE TV. Zajedno sa još četiri osobe poginuo je 1. marta 2022. u popodnevnim satima tokom raketnog napada na TV toranj koji se dogodio u Kijevu, a Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je saučešće porodici i kolegama.
 
Nacionalna policija je identifikovala Sakuna pomoću njegove pres-kartice LIVE TV. Kasnije tokom dana, Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) kontaktirala je rukovodstvo TV kanala LIVE koje je potvrdilo smrt njihovog snimatelja Jevheniyja Sakuna.
 
„Danas radimo u novim uslovima kada se bombardovanja dešavaju po cijeloj zemlji, a cijela Ukrajina je pod prijetnjom otvorene ruske okupacije. Danas smo svi mi žrtve rata. Osuđujemo aktivnosti ruskih medija koji prikrivaju i opravdavaju rat protiv Ukrajine i namjerno obmanjuju ruske građane. Novinarstvo nije propaganda! Uprkos opasnosti, hrabri ljudi, vojska i novinari brane Ukrajinu”, rekao je između ostalog predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko.
 
„Ruski okupator nije uspio da sruši TV toranj u Kijevu, ali je ruska raketa ubila pet ljudi, uključujući novinara, koji je samo radio svoj posao. Pozdravljamo sjećanje na njega i na sve žrtve. Ruski ratni zločini su u porastu i pozivamo međunarodnu pravdu da istraži i procesuira one koji su odgovorni”, istakao je generalni sekretar EFJ Ricardo Gutierrez.
 
Ranjena dva novinara iz Danske  
 
Danski reporter Stefan Weicherta i fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen ranjeni su 26. februara 2022.  kada su se vozili prema vrtiću kako bi izvještavali o granatiranju te ustanove u gradu Ohtyrka. Sada su već evakuisani sa ukrajinske teritorije.
 
“Kako obim i brutalnost ruskog rata u Ukrajini raste, postaje sve opasnije za novinare da sigurno izvještavaju o ratu. Pozivamo međunarodnu zajednicu i Unesco da učine sve što je moguće kako bi osigurali sigurnost novinara koji rade na terenu”, naveo je generalni sekretar Međunarodne federacije novinara IFJ-a Anthony Bellanger.
 
IFJ je izdao i sigurnosni vodič za novinare koji izvještavaju u ratu u Ukrajini koji možete pronaći na ovom linku.
 
Izvor: EFJ i IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.