Promijenjen logo na Twitteru

Promijenjen logo na Twitteru

Promijenjen logo na Twitteru

Novi logo Twittera “X” je od danas vidljiv na web stranici ove društvene mreže.

foto: Screenshot / Twitter

Dosadašnji logo plave ptice na društvenoj mreži Twitter, zamijenjen je danas novim logom “X” nakon što je vlasnik Twittera, Elon Musk najavio ovu promjenu tokom proteklog vikenda putem svog naloga na ovoj društvenoj mreži.

Novi logo je posljednja u nizu promjena koje je Musk uveo otkako je, u oktobru prošle godine, preuzeo i kupio Twitter za 44 milijarde dolara, a na svom Twitter nalogu je napisao i da x.com sada također preusmjerava na twitter.com. On je u svojoj objavi, rekao i da je riječ o "privremenom" logotipu, što znači da bi u budućnosti ova društvena mreža mogla dobiti i novi logo. Osim toga, kako piše TechCrunch, Musk je najavio i da bi se ova društvena mreža mogla oprostiti i od kompletnog brenda Twitter.

Musk je u aprilu promijenio službeni naziv kompanije u X Holdings Corp kako bi odražavao viziju stvaranja "X, aplikacije za sve" koja, kako piše The Guardian, obavlja funkcije društvenih mreža i plaćanja. Koncept “X” je, kako se navodi, kreiran po uzoru na kinesku aplikaciju WeChat koja korisnicima omogućava obavljanje više funkcija, od slanja poruka do naručivanja taksija i plaćanja računa.

Prema mišljenju direktora analitičke kompanije Forrester Mikea Prouxa riječ je riskantnom potezu Muska koji će izbrisati naziv brenda koji traje više od 15 godina i da sada zapravo mora početi ispočetka iako je i bez toga imao jaku konkurenciju.

Prema pisanju TechCrunch-a, prepoznatljiva je Muskova opsesija slovom “X”. On je još 1997. godine osnovao x.com koji je vremenom postao PayPal. Njegov startup SpaceX također ima “X” u svom logotipu. Musk je nedavno osnovao AI kompaniju pod nazivom x.ai, a navodi se i da je u aprilu ove godine društvena mreža Twitter, u njegovom vlasništvu, promijenila svoj pravni naziv iz Twtter Inc. u X Corp.

Izvor: The GuardianTechCrunch

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.