Publikacija "Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije" donosi priče novinara iz pet zemalja regije

Publikacija "Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije" donosi priče novinara iz pet zemalja regije

Publikacija "Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije" donosi priče novinara iz pet zemalja regije

Pet novinarki sa Balkana objavile su publikaciju “Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije” u kojoj donose priče o tome koliko su novinari zaista u mogućnosti da se bave svojim poslom u redakciji i koliko su njihova radna prava poštovana.

Istraživanje je bazirano na intervjuima sa kolegama i koleginicama u pet zemalja – Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.  

S jedne strane, pod otvorenim političkim pritiscima i prijetnjama, često prozivani direktno sa konferencija za medije vodećih ljudi u zemlji, s druge strane u sukobu sa uredništvom zbog određenih tema, i na kraju u prekarnom položaju, novinari i novinarke glavni dio posla obavljaju u uslovima nesigurnosti, diskriminacije, cenzure i otvorenih pritisaka, koji na kraju rezultiraju autocenzurom, navodi istraživanje.

Mnogi novinari nisu htjeli razgovarati ili su insistirali na anonimnosti, kažu autorice, što zbog straha od gubitka posla ili nemogućnosti da ga u budućnosti nađu, što zbog neugodnosti jer su pristali na pritiske.

“Dok se društvena atmosfera u svakoj zemlji preslikava na novinarski način bavljenja poslom, ono što je svim našim sagovornicima i sagovornicama zajedničko jeste strah, a društva u kojima se novinar plaši, nisu slobodna društva”, kažu u izvještaju koji navodi da bi 70 posto anketiranih novinara u regiji promijenilo posao ili redakciju u kojoj radi zbog niskih plata ili cenzure.

Autorice su novinarke Biljana Sekulovska, Una Hajdari, Nidžara Ahmetašević, Milica Bogdanović i Žarka Radoja, a uvodnik je pisao Viktor Ivančić, osnivač kultnog splitskog lista “Feral Tribune”, kolumnista nedeljnika “Novosti” i autor knjige o novinarstvu “Zašto ne pišem i drugi eseji”.

Publikacija je dostupna ovdje

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.