Rusija nastavlja označavati medije kao strane agente

Rusija nastavlja označavati medije kao strane agente

Rusija nastavlja označavati medije kao strane agente

S novim označavanjem medija kao stranih agenata, Rusija pojačava napad na nezavisne medije u toj zemlji, piše Međunarodni institut za štampu.

foto: screenshot Imrussia.org

Mreža Međunarodnog instituta za štampu osudila je suzbijanje nezavisnih medija koje u Rusiji traje posljednjih nekoliko godina i pozvala da napadi na slobodu medija koji se dešavaju uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji budu osuđeni na međunarodnom nivou.

Međunarodni institut za štampu piše da je pritisak ruske vlasti dostigao vrhunac kada je 20. avgusta ove godine ministarstvo pravosuđa u toj zemlji kao stranog agenta okarakterisalo nezavisni medij TV Rain (Dozhd).

Na spisku “stranih agenata” se, kako piše Međunarodni institut za štampu, isti dan našla i istraživačka platforma Vazhnye Istorii (IStories), kao i glavni urednik i pet novinara tog medija.

Takva vrsta označavanja, kako se navodi, ograničava finansiranje ili oglašavanje u tim medijima, dok novinarima koji su označeni kao strani agenti prijeti mogućnost zatvora zbog obavljanja svog posla.

Zbog odluke da se navedeni mediji označe kao “strani agent”, novinari su protestvovali ispred sjedišta sigurnosne agencije FSB u Moskvi i držali plakate sa porukama poput "Novinarstvo nije zločin" i "Bojiš se istine", a nekoliko njih je, kako piše Međunarodni institut za štampu, privela policija.

Zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu Scott Griffen je rekao da etiketiranje navedenih medija predstavlja najneobičniju upotrebu zakona o “stranim agentima” gdje se u sovjetskom stilu, od strane ruskih vlasti, vrši još jedan od napada na ono što je ostalo od nezavisnih medija u toj zemlji. Međunarodni institut za štampu piše da je Griffen dodao i da je stvarnost drugačija iako Rusija tvrdi da mediji koji su označeni kao strani agenti mogu nastaviti sa radom, jer se brojni oglašivači povlače, kao i da su brojni mediji prisiljeni na zatvaranje zbog straha da će njihovi novinari biti procesuirani.

Međunarodni institut za štampu navodi kako se protivi svim zakonima o stranim agentima gdje god postoje, a ne samo takvom zakonu koji se provodi u Rusiji u kojoj se, kako su naveli, nastoji izvršiti pritisak na medije koji kritično izvještavaju. Iz Međunarodnog instituta za štampu su naveli i da se navednim postupcima u Rusiji krši Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da oni izazivaju sumnju za budućnost nezavisnih medija u toj zemlji.

Iz Međunarodnog instituta za štampu apelovali su ruskim vlastima da povuku oznaku “stranih agenata” za medije Dozhd i IStories i pozvali su Evropsku komisiju i predstavnike država Evropske unije da podignu nivo slobode medija sa svojim ruskim kolegama.

Prema pisanju Međunarodnog instituta za štampu, mediji koji su označeni kao strani agenti u Rusiji trebaju, između ostalog, otkriti izvore finansiranja, iznad svakog teksta naznačiti i upozoriti publiku da je to sadržaj “stranog agenta”, a za označene medije koji se ne budu pridržavali ovih pravila slijede kazne, kaznene prijave ili potpuna zabrana objavljivanja sadržaja.

Označavanje medija kao stranih agenata u Rusiji se, do sada, koristilo za manje online portale i medije koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, a Međunarodni institut za štampu piše da su sada, prvi put, označeni mediji sa milionskom publikom.

Izmjene u ruskom zakonu o stranim agentima uvedene su u martu ove godine, a Međunarodni institut za štampu piše da je to rezultiralo time što je ova godina postala najgora za nezavisno novinarstvo u toj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iz ovog instituta su naveli i nekoliko slučajeva o napadima i hapšenju novinara u toj zemlji, kao i druge primjere medija koji su označeni kao strani agenti među kojima su, između ostalih, mediji poput Meduze, Insidera, Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty, Open Media i drugih.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.