Srbija: I u 2016. nastavljen trend ugrožavanja medijskih sloboda

Srbija: I u 2016. nastavljen trend ugrožavanja medijskih sloboda

Srbija: I u 2016. nastavljen trend ugrožavanja medijskih sloboda

U Srbiji je i tokom 2016. godine nastavljen trend pogoršanja slobode izražavanja i medijskih i novinarskih sloboda.
 
Foto: NUNS
 
Iako je u 2016. godini smanjen broj fizičkih napada na novinare, i dalje raste broj političkih, ekonomskih i drugih pritisaka na medije, kojih je u prošloj godini bilo 33, u odnosu na 18 tokom prošle godine, podaci su Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
 
Na medijskoj sceni Srbije sve više je prisutno javno omalovažavanje i vrijeđanje novinara, koje nerijetko dolazi i od izvršne vlasti. Novinarstvo je podložno cenzuri i autocenzuri, a povećan je i broj kršenja novinarskog kodeksa. Prošle godine je povećan i broj prijetnji novinarima, uglavnom putem interneta i društvenih medija, a problem predstavlja i neadekvatna reakcija državnih organa. Samo dva slučaja napada riješena su u 2016. godini, dok postoje i oni slučajevi koji nikad nisu prijavljeni.
 
Tokom 2016. u Srbiji je podneseno 110 žalbi zbog kršenja Kodeksa novinara, od kojih je razmatrano njih 78, medijacijom riješeno 10, a 32 žalbe su odbačene. Najviše su kršene odredbe o istinitosti izvještavanja, narušavanju privatnosti, novinarskoj pažnji i diskriminaciji.
 
Srbija je na listi Reportera bez granica zauzela 59. mjesto i time napravila pomak u odnosu na 67. mjesto iz 2015. godine, ali i dalje spada u kategoriju zemalja u kojima su mediji djelimično ugroženi.
 
Izvor: NUNS