Švedski radio postaje prvi veliki evropski emiter koji je napustio Twitter

Švedski radio postaje prvi veliki evropski emiter koji je napustio Twitter

Švedski radio postaje prvi veliki evropski emiter koji je napustio Twitter

Švedski radio zabrinut zbog sposobnosti Twittera da se bori protiv lažnih vijesti i govora mržnje.
 
foto: Facebook / Sveriges Radio
 
Sveriges Radio (Švedski radio) u utorak 18. aprila je objavio da napušta Twitter, javlja Reuters, što ga čini prvim velikim evropskim javnim emiterom koji je napustio platformu društvenih mreža u protekloj sedmici. Tri medija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) takođe su napustili platformu, ali zbog drugih razloga.
 
Švedski radio je u obrazloženju odluke o prestanku korištenja Twittera naveo zabrinutost zbog “nedavnih turbulencija” u kompaniji u vezi sa njenom sposobnosti da se bori protiv lažnih vijesti i govora mržnje.
 
Kako je rekao Christian Gillinger, šef društvenih mreža na Švedskom radiju, zabrinjavajuće je to što je Twitter smanjio svoju radnu snagu što bi to moglo negativno uticati na sposobnost Twittera da se nosi s botovima, dezinformacijama i govorom mržnje.
 
“Naravno, ovi faktori takođe utiču na odluku da budemo urednički neaktivni na platformi“, rekao je on.
 
Švedski radio takođe kaže i da je odluka donesena jer je Twitter izgubio relevantnost za švedsku publiku, ne okrivljujući novu politiku Twittera pod vlasnikom kompanije Elona Muska da je nekoliko javnih emitera označio “medijima koje finansira vlada”.
 
“Publika je odabrala druga mjesta na kojima će biti. Stoga, Sveriges Radio, sada bira da deaktivira ili izbriše preostale naloge”, izjavio je Gillinger.
 
Američki emiteri National Public Radio (NPR) i Public Broadcasting Service (PBS), kao i kanadski Canadian Broadcasting Corporation (CBC) napustili su Twitter u protekloj sedmici nakon što je Twitter dodao nove oznake na njihove naloge označavajući ih “medijima koje finansira vlada”.
 
Reuters piše da se navedena oznaka do sada primjenjivala u Sjevernoj Americi, ali ne i u zapadnoj Evropi, gdje su Švedski radio, britanski BBC i drugi mediji označeni kao “javno finansirani”. Gillinger je rekao da Švedski radio nije imao problema sa ovom oznakom. “Na osnovu trenutne definicije, to je ispravan opis načina na koji se Švedski radio finansira”, kazao je.
 
Veliki zapadni emiteri tvrde da postoji jasna razlika između onih koji primaju javna sredstva, ali su uređivački nezavisni, i onih koje vode vlade.
 
Daleko najveća švedska radijska kompanija sa 7,4 miliona sedmičnih slušalaca u 2021. godini, Švedski radio, na Twitteru je od 2009. Medij je naveo da je oslabilo interesovanje Šveđana za Twitter, navodeći izvještaj u kojem piše da samo sedam posto Šveđana dnevno koristi Twitter, u poređenju sa 53 posto na Facebooku i 48 posto na Instagramu.
 
Christian Gillinger je rekao da će većina naloga biti izbrisana, a da će druge označiti neaktivnim. Novinari koji rade za Švedski radio i dalje mogu slobodno koristiti Twitter ako to žele, dodaje.
 
Euronews piše da je Švedski radio takođe nedavno prestao koristiti društvenu mrežu Snapchat, kao i da je smanjio izlaz svojih kanala na Facebooku, te da je prekinuo prisustvo na Twitchu, servisu za prenose uživo.
 
Twitter, kako podsjeća Reuters, više nema kancelariju za medije koja bi odgovarala na zahtjeve za komentare.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.