Twitter označio BBC i NPR „medijskim organizacijama koje finansira vlada“

Twitter označio BBC i NPR „medijskim organizacijama koje finansira vlada“

Twitter označio BBC i NPR „medijskim organizacijama koje finansira vlada“

Iste oznake uslijedile su i na nalozima PBS-a i Glasa Amerike. 

foto: Screenshot / Twitter NBC i BBC

Nakon što je kompanija društvenih mreža Twitter na nalog američke medijske organizacije National Public Radio (NPR) na Twitteru postavio oznaku „mediji koje finansira vlada“, ista oznaka je postavljena i na nalog Britanskog nacionalnog emitera (BBC).

BBC, kako piše CNN, uglavnom finansiraju britanska domaćinstva putem naknade za licencu, koja je takođe potrebna i za gledanje kanala koji nisu BBC-evi ili uživo servisa.

Oznaka je postavljena na nalog @BBC, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dok nije dodijeljen drugim BBC-evim nalozima, uključujući BBC News (World) i BBC Breaking News.

Twitter nije dao definiciju onoga što smatra „medijima koje finansira vlada“, navodi CNN.

Iz BBC-a su za CNN kazali da razgovaraju s Twitterom kako bi se „riješio ovaj problem što je prije moguće”.

„BBC jeste, i uvijek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost putem naknade za licencu”, rečeno je iz BBC-a.

Sličnu oznaku prije BBC-a dobio je NPR 4. aprila kojeg je prvobitno Twitter označio „državnim medijem“, stavljajući ga, kako piše CNN, u rang sa ruskom propagandnom mrežom RT i kineskom novinskom agencijom Xinhua.

Nakon reakcije NPR-a, odakle su istakli da neće tweetati sa naloga dok imaju tu oznaku, ali i pritiska javnosti da je povuče, oznaka nije sklonjena sa naloga ali jeste promijenjena - u „medij koji finansira vlada”.

Twitter definiše državne medije kao medije „gdje država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrole nad proizvodnjom i distribucijom”.

Predsjednik i izvršni direktor NPR-a John Lansing osudio je prvobitnu oznaku na Twitteru kazavši da su bili uznemireni kada su vidjeli oznaku na njihovom nalogu na Twitteru. „NPR i naše stanice članice podržavaju milioni slušalaca koji zavise od nas da dobiju nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama. Neprihvatljivo je da nas Twitter tako etiketira. Energična, živahna slobodna štampa je od suštinskog značaja za zdravlje naše demokratije”, dodao je.

Nakon što je dobio oznaku, NPR je ažurirao svoju biografiju na Twitteru gdje su napisali: „NPR je nezavisna novinska organizacija posvećena informisanju javnosti o svijetu oko nas. Možete nas pronaći na svakom drugom mjestu gdje čitate vijesti”.

Sekretarka za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre stala je u odbranu NPR-a te kazala kako kompanije društvenih mreža donose vlastite nezavisne odluke o pravilima sadržaja, tako da neće komentarisati pravila Twittera, ali je takođe između ostalog naglasila da „nema sumnje u nezavisnost novinara NPR-a”.

U izjavi za NPR, Musk je kazao da oznaka za ovaj medij „možda nije bila tačna”.

„Princip rada na novom Twitteru je fer i jednak tretman tako da ako označimo naloge koji nisu iz SAD-a kao državne, onda bismo trebali učiniti isto za SAD, ali zvuči kao da to ovdje možda nije tačno”, napisao je Musk u emailu.

NPR podsjeća da je njihov novinar Bobby Allyn u poruci Musku naveo da državna pomoć čini otprilike jedan posto finansija NPR-a te da je Musku dostavio „javno dostupnu dokumentaciju o finansijama mreže koja pokazuje da gotovo 40 posto njihovog finansiranja dolazi od korporativnih sponzorstava, a 31 posto od naknada za programe koje plaćaju lokalne javne radio stanice”.

Reporteri bez granica (RSF) su ranije reagovali na oznaku “državni medij” postavljenu na nalog NPR-a te su pozvali kompaniju društvenih mreža da je odmah povuče iz razloga što, kako su naveli u saopštenju, brka javne medije sa državnim medijima.

“Twitter Elona Muska nastavlja svoju transformaciju u nihilistički univerzum u kojem riječi više nemaju značenje. Zabuna između medija koji služe opštem interesu i propagandnih medija je opasna, i ovo je dodatni dokaz da platforme društvenih mreža nisu kompetentne da identifikuju šta jest, a šta nije novinarstvo. Ovu oznaku treba odmah ukloniti sa NPR-ovog Twitter naloga”, izjavio je Vincent Berthier, šef tehničkog odjela RSF-a.

Twitter je nakon NPR-a i BBC-a postavio oznaku „mediji koje finansira vlada” i na naloge drugih novinskih kuća koje dobijaju određenu državnu podršku, uključujući PBS i Glas Amerike (Voice of America).

Izvor: CNN, Fox News, The Washington Post

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.