Trideset godina od smrti novinarke Dade Vujasinović

Trideset godina od smrti novinarke Dade Vujasinović

Trideset godina od smrti novinarke Dade Vujasinović

Vujasinović je prije svoje smrti dobivala brojne prijetnje.

Foto: NUNS

U ponedjeljak se navršilo 30 godina od smrti novinarke lista Duga Radislave Dade Vujasinović. Vujasinović je pronađena mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine u Novom Beogradu, a još uvijek se nije utvrdilo da li je u pitanju bilo ubistvo, samoubistvo ili nesretan slučaj.

Prvobitna istraga je upućivala da se novinarka ubila, međutim, holandski forenzički institut je prije osam godina vještačenjem došao do zaključka da uzrok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesretan slučaj, nakon čega nije bilo pomaka u razrješavanju ovog slučaja, objavilo je Nezavisno društvo novinara Srbije (NUNS).

Advokat porodice Vujasinović Branislav Tapušković, koji je u slučaj bio uključen od decembra 1994. godine, rekao je da je cijela istraga vođena "skandalozno" i sa namjerom da se uklone dokazi koji bi upućivali da je u to bio uključen i neko drugi, objavio je Glas Amerike.

"Uviđaju nije prisustvovao ni istražni sudija niti javni tužilac što je već u tom momentu bilo skandalozno. Nisu uzeti otisci prstiju na pušci. Rađena je 'parafinska rukavica' prema kojoj su utvrdili da je Dada na čarapi imala tragove barutnih čestica - i to je sve što je policija uradila. Onda je izvršen obdukcioni nalaz i veštačenje prema kojem je dato mišljenje da je Dada izvršila samoubistvo. A onda je usledilo sklanjanje dokaza", rekao je on na tribini „Tri decenije bez odgovora na pitanje - ko je ubio Dadu?“, koju je organizovao NUNS, prenosi Glas Amerike.

Dada Vujasinović je rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini, završila je studij Jugoslovneske književnosti, a ubrzo nakon diplomiranja 1987. započela je svoju novinarsku karijeru u redakciji “Privrednog pregleda”, a 1990. postala je stalna članica redakcije magazina “Duga”.

Izvještavala je o ratu na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih – a za seriju tekstova o ratu u Hrvatskoj, 1991. dobila je nagradu Udruženja novinara Srbije „Svetozar Marković“. Pisala je o sprezi kriminala i politike početkom devedesetih, a za svoje tekstove je dobivala brojne prijetnje.

Zbog tekstova o nerasvijetljenim ubistvima u Beogradu, Željko Ražnatović Arkan, tadašnji komandant paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda i narodni poslanik, poručio je Dadi Vujasinović: „Ako te zanima ko je sledeći, napiši da si ti i da sam ti ja to rekao”, objavio je NUNS.

Sutra se navršava i 25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije.  Novinar i osnivač lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin, Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živio. Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015., sedamnaest godina od ubistva Ćuruvije.

Apelacioni sud u Beogradu je u februaru objavio drugostepenu odluku kojom je oslobodio okrivljene u slučaju ubistava novinara Slavka Ćuruvije.

Izvor: NUNS, Glas Amerike

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.