Turska: Porast samocenzure novinara

Turska: Porast samocenzure novinara

Turska: Porast samocenzure novinara

Turske vlasti nastavljaju s ugrožavanjem novinarskih sloboda.
 
Foto: Pixabay
 
Sloboda izražavanja u online medijima postaje sve manja u Turskoj što dovodi do povećanja samocenzure novinara, piše Međunarodni institut za štampu, IPI.
 
IPI je razgovarao sa novinarima iz Turske o samocenzuri nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji i hapšenja brojnih medijskih uposlenika. Većina ispitanih novinara odgovorila je kako je samocenzura u porastu.
 
Özgür Amed, kurdski novinar koji je bio zatvoren dvije godine, rekao je kako je primijetio promjene nakon što je pušten iz zatvora u junu.
 
"Prije nego što sam zatvoren 2015. godine, kritički društveni mediji u Turskoj su postojali", kaže Ahmed. "Sada vidim da su mnogi promijenili svoja imena na Twitteru. Niko ne piše kritike više, još se jedino dijele smiješni videi. U ovoj posljednjoj godini, mnogi novinari su uhapšeni jer su lajkali nešto na Facebooku ili retvitali post na Twitteru. I to, prirodno, vodi do samocenzure među novinarima".
 
Twitterov izvještaj o transparentnosti koji se odnosi na prvu polovinu 2017. godine pokazao je da su turski zvaničnici tražili najviše zahtjeva za uklanjanjem ili zadržavanjem sadržaja u odnosu na druge države širom svijeta – 45 posto svih zahtjeva dolazi iz te zemlje.
 
U turskim zatvorima trenutno se nalazi oko 150 novinara, a među njima su i oni optuženi za širenje propagande putem Twittera, ili zbog drugih postova na društvenim mrežama i komentara na internetu.