Twitter uklonio oznaku "mediji koje finansira vlada" sa naloga medijskih kuća

Twitter uklonio oznaku "mediji koje finansira vlada" sa naloga medijskih kuća

Twitter uklonio oznaku "mediji koje finansira vlada" sa naloga medijskih kuća

Uklonjene su i plave kvačice s profila hiljada ljudi, uključujući poznate ličnosti, novinare i istaknute političare.

foto: Brett Jordan on Unsplash

Oznake na nalozima medijskih organizacija na Twitteru da ih "finansira vlada" i "kineski državni medij", što je impliciralo umiješanost vlade u uređivačke sadržaje, uklonjene su u petak, javio je Reuters.

Twitter je izbacio oznaku "mediji koje finansira vlada" sa naloga američkog Nacionalnog javnog radija (NPR), British Broadcasting Service (BBC) i Canadian Broadcasting Corporation (CBC).

Kompanija društvenih mreža je također izbacila oznaku "kineski državni mediji" na nalozima Xinhua News, kao i novinara povezanih s medijima koje podržava vlada.

Dok su nalozi kineskih medija, uključujući i njihove novinare, kao i neke ključne državne službenike, oznaku, kako podsjeća Reuters, počeli dobivati 2020. godine, NPR i CBC su označeni ranije ovog mjeseca.

To je navelo NPR i CBC da prestanu postavljati sadržaj na njihove naloge na Twitteru, uz obrazloženje da oznaka nije tačno prikazala njihovu strukturu upravljanja.

I novozelandski javni radio emiter u ponedjeljak je zbog iste oznake zaprijetio da će napustiti platformu nakon što je protestovao zbog toga što je oznaka "pogrešno sugerisala da je novozelandska vlada izvršila uticaj na njen uređivački sadržaj".

Prije nego što je Elon Musk prošle godine kupio Twitter za 44 milijarde dolara, oznaka "državni medij" bila je rezervisana, kako podsjeća Al Jazeera, za vladine medije kao što su kineska Xinhua i ruski RT.

Twitter je ranije ovog mjeseca takođe nakratko dodao oznaku "državni mediji" NPR-u koji se finansira iz javnih sredstava, ali kritički pokriva politiku američke vlade, što je izazvalo osudu emitera.

Musk je kasnije sugerisao da je odluka bila pogrešna, priznajući da "možda nije tačno" opisati NPR kao državni medij.

U prošlosedmičnom intervjuu za BBC vlasnik Twittera rekao je da platforma društvenih mreža pokušava da bude "precizna" i da traži način kojim će napraviti izmjene oznake.

"Naš cilj je da budemo što je moguće više istiniti i tačni. Prilagođavamo oznaku da bude 'javno finansirani', za koju mislim da joj se ne može mnogo zamjeriti", kazao je Musk.

Twitter, kao ni NPR, CBC i BBC, podsjeća Reuters, nisu odgovorili na njihov upit za komentar o uklanjanju oznake.

Twitter je u četvrtak također uklonio plave kvačice s profila hiljada ljudi, uključujući poznate ličnosti, novinare i istaknute političare poput Hillary Clinton. Plava kvačica je označavala da je profil korisnika autentičan.

Među onima koji su izgubili ove oznake su bivši američki predsjednik Donald Trump, suosnivač kompanije Microsoft Bill Gates i zvijezda reality TV-a Kim Kardashian.

S obzirom da nalozi mnogih vladinih agencija, neprofitnih organizacija i javnih službi širom svijeta više nisu verifikovani, to je, kako piše Glas Amerike, izazvalo zabrinutost da bi Twiter mogao da izgubi status platforme za dobijanje tačnih, ažurnih informacija iz autentičnih izvora, uključujući i hitne slučajeve. Twitter je, podsjeća Glas Amerike, počeo da dijeli plave oznake kao potvrdu autentičnosti prije 14 godina, uglavnom za zaštitu profila javnih ličnosti.
 
Jedan od prvih poteza Muska kada je kupio Twitter bio je da počne da naplaćuje te oznake. Za korisnike je uvedena mjesečna pretplata u iznosu od osam dolara za ovu uslugu, a za organizacije 1.000 dolara mjesečno. 
 

Izvor: Reuters, Al Jazeera, Glas Amerike

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.