Umbrella: Napadače na redakciju Hercegovina.info sankcionisati po hitnom postupku

Umbrella: Napadače na redakciju Hercegovina.info sankcionisati po hitnom postupku

Umbrella: Napadače na redakciju Hercegovina.info sankcionisati po hitnom postupku

Jedan u nizu napada na redakciju portala Hercegovina.info.
 
foto: Hercegovina.info
 
Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića po treći put je bio na meti nepoznatih osoba, kada su mu 27. februara 2023. godine izrezane gume nožem. Ovaj vandalski čin predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ušutkivanja redakcije portala, navodi Udruženje Umbrella u saopštenju. Umbrella zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Tužilaštva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije (HNK), da hitno istraže i sankcionišu slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i cijele redakcije.
 
Podsjećaju da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u posljednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača, kako su istakli.  
 
„Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja“, naveli su u saopštenju. 
 
Pozivaju istražne organe, tužilaštva i sudove u Bosni i Hercegovini da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je, kako pišu, dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcionišu po hitnom postupku.   
 
„Sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanje temeljenih vrijednosti demokratije“, naveli su.
 
Udruženje dodaje da daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNK-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače.
 
Udruženje Umbrella okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija: Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.