Univerzitetski profesori iz regiona uputili pismo podrške Dinku Gruhonjiću

Univerzitetski profesori iz regiona uputili pismo podrške Dinku Gruhonjiću

Univerzitetski profesori iz regiona uputili pismo podrške Dinku Gruhonjiću

Gruhonjić se danima suočava sa prijetnjama smrću

foto: X / Dinko Gruhonjić

Profesori novinarstva i istraživači sa univerziteta u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji uputili su pismo podrške profesoru novinarstva Univerziteta u Novom Sadu i novinaru Dinku Gruhonjiću koji se danima suočava sa prijetnjama smrću te strahuje za svoj i život porodice.

Profesori oštro osuđuju napade na Gruhonjića. Smatraju da su kampanje i pritisci na njega neprihvatljivi, jer su, kako se ističe, direktna prijetnja njegovom pravu na slobodu izražavanja mišljenja.

„Kolega Gruhonjić je oduvijek bio vrijedan član zajednice naučnika novinarstva i komunikacija u Jugoistočnoj Evropi, a javno sramoćenje, kao i pritisci kojima je izložen duže vrijeme i koji su kulminirali najnovijim dešavanjima direktna su prijetnja njegovoj akademskoj slobodi'', navedeno je u pismu.

O izjavama naučnika se može raspravljati ili ih opovrgavati, ali se njima ne može manipulisati i koristiti za klevetanje, posebno kada takvi postupci predstavljaju prijetnju njihovim životima, dodaje se u pismu. 

Potpisani profesori novinarstva i komunikologije traže punu akademsku slobodu za sve njihove kolege i naglašavaju da u potpunosti podržavaju Gruhonjića u njegovom radu, kao i u otporu svim napadima na njegov lični i profesionalni ugled.

Pismo upućeno danas Dinku Gruhonjiću potpisali su profesori: Marko Milosavljević, Univerzitet u Ljubljani, Igor Vobič, Univerzitet u Ljubljani, Tena Perišin, Sveučilište u Zagrebu, Lejla Turčilo, Univerzitet u Sarajevu, Lamija Silajdžić, Univerzitet u Sarajevu, Jelenka Voćkić Avdagić, Univerzitet u Sarajevu, Amela Delić Aščić, Univerzitet u Tuzli, Nataša Ružić, Univerzitet u Podgorici, Dejan Donev, Univerzitet Sv. Ćirila i Metodija Skoplje.

Nekoliko stotina profesora, studenata i građana okupilo se danas ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u znak podrške Dinku Gruhonjiću. Podrška Gruhonjiću je iskazana i prekjuče, a profesori Fakulteta su na okupljanju pročitali javni apel kojim su izrazili podršku Gruhonjiću.
 
Juče je Filozofski fakultet bio blokiran kada je stotinjak muškaraca upalo u tu instituciju tražeći otkaz Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje. Povod za to je, kako je juče objavio Radio Slobodna Evropa, montiran snimak koji kruži društvenim mrežama, a u kojem Gruhonjić navodno veliča komandanta ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.
 
Evropska federacija novinara (EFJ) je u saopštenju od prošle sedmice, koje je potpisalo više medijskih organizacija iz Evrope, izvijestila da se za samo deset dana u Novom Sadu sa prijetnjama i napadima suočilo čak sedam novinara. Istaknuto je između ostalih da su dvoje novinara i lidera Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, dobili hiljade online prijetnji smrću upućenih putem društvenih mreža i putem e-maila.
 
Od 14. marta 2024., kako je istaknuto u saopštenju EFJ-a, Gruhonjić strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.