Vice na udaru kritika zbog lošeg tretmana freelance novinara

Vice na udaru kritika zbog lošeg tretmana frilensera

Vice na udaru kritika zbog lošeg tretmana freelance novinara

Kanadsko-američka medijska kuća našla se na udaru kritika medijske zajednice zbog lošeg tretmana freelance novinara.

Objavljivanje tekstova bez nadoknade, obećavanje zadataka koji se kasnije otkazuju, rad na produkciji i korištenje fiksera bez honorara, neke su od optužbi iznijetih u tekstu objavljenom u Colombia Journalism Reviewu, a koji, na osnovu razgovora sa grupom freelance novinara koji su radili za Vice, tu medijsku organizaciju optužuje za neetički tretman slobodnih novinara.

Novinari iz Francuske, Maroka, Izraela i od drugdje iznijeli su priče o svojim iskustvima suradnje sa Vice-om, opisujući ga kao "najgori tretman koji su doživjeli".

Kompanija, čiji tim čini oko 80 ljudi, već ranije je bila na meti ovakvih optužbi: Gawker je prije dvije godine objavio tekst o kontrastu između niskih plata zaposlenih i uspješnog poslovanja kompanije za koju rade.

Zaposlenici Vice-a su se u augustu prošle godine pridružili rastućem broju digitalnih medijskih organizacija koje su osnovale sindikalna udruženja za zaštitu radnih prava, budući da se medijska industrija, a digitalni mediji posebno, smatra jednom od najnesigurnijih i karakterizira je visok nivo kršenja prava radnika i čestiih otpuštanja.

Izvor: CJR, Mediaite, Gawker