X uvodi godišnju pretplatu za nove korisnike u dvije zemlje

X uvodi godišnju pretplatu za nove korisnike u dvije zemlje

X uvodi godišnju pretplatu za nove korisnike u dvije zemlje

Pretplata od jednog dolara godišnje će nuditi pristup ključnim funkcijama.
 
foto: Unsplash
 
Platforma društvenih mreža X, ranije poznata kao Twitter, počela je da testira godišnju pretplatu za nove korisnike u Novom Zelandu i Filipinima, s ciljem, kako je navedeno iz X-a, borbe protiv botova.
 
„Od 17. oktobra 2023. počeli smo da testiramo 'Not A Bot', novu metodu pretplate za nove korisnike u dvije zemlje“, objavila je kompanija X. Rekli su da ovim žele procijeniti efikasnost ovakve mjere protiv botova, da će platforma i dalje biti dostupna za veoma mali iznos, te da se ova mjera ne odnosi na već postojeće korisnike. 
 
Iz X-a ističu da je riječ o novom testu koji je razvijen da pojača napore te društvene mreže, u smanjenju neželjene pošte, manipulaciju platformom i aktivnost botova.
 
Novi nalozi kreirani na Novom Zelandu i Filipinima prvo će morati da verifikuju svoj telefonski broj, a zatim da plate godišnju pretplatu od jednog dolara da bi mogli da postavljaju, lajkuju, odgovaraju, repostaju, citiraju i označavaju objave.
 
Novi korisnici koji odustanu od pretplate, moći će samo čitati objave, gledati videa i pratiti naloge.
 
Musk je prošlog mjeseca u razgovoru s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom, govorio o mogućnosti uvođenja pretplate svim korisnicima, no za sada je, kako se čini, ova mjera ograničena samo na nove korisnike.
 
Otkako je Musk preuzeo platformu u oktobru prošle godine, napravio je više promjena. Otpustio je hiljade zaposlenika, uveo premijum opciju za korisnike, smanjio moderiranje sadržaja i vratio ranije zabranjene naloge, uključujući i nalog bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa.
 
Usluga - X Premium, ranije poznata kao Twitter Blue, košta osam dolara mjesečno ili 84 dolara godišnje i nudi niz mogućnosti uključujući uređivanje objava, rangiranje po prioritetu u pretraživanju i razgovorima, kao i mogućnost pisanja dužih objava.
 
Nedavno istraživanje u Australiji je pokazalo da je aktivnost botova na X-u gora nego ikad. Za potrebe istraživanja je  analizirano milion tweetova u kojima je bila obuhvaćena prva predizborna debata u SAD-u, kao i intervju voditelja Tuckera Carlsona, kojeg je Fox smijenio u aprilu, s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je streaman na X-u.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.