Trump preko suda na Floridi traži povratak svog naloga na Twitteru

Trump preko suda na Floridi traži povratak svog naloga na Twitteru

Trump preko suda na Floridi traži povratak svog naloga na Twitteru

Osim trajne suzpenzije na Twitteru, Trumpovi nalozi su zbog zabrinutosti od poticanja na nasilje blokirani i na Facebooku i YouTubeu.

foto: wikimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump je od sudije na Floridi zatražio da naloži od Twittera da mu vrati nalog na toj društvenoj mreži koji je uklonjen u januaru ove godine zbog rizika od poticanja na nasilje, piše Reuters.

Trumpovi advokati su, kako piše Politico, u petak prošle sedmice podnijeli zahtjev Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Dražava u Majamiju tražeći da se ukine trajna suspenzija Trumpovog naloga na Twitteru.

Iz Twittera su, kako se navodi, odbili komentarisati Trumpove prijave, a Dorsey je u januaru saopštio da je blokiranje Trumpa na toj društvenoj mreži "ispravna odluka", kao i da takva odluka predstavlja opasan presedan.

Trumpov nalog na Twitteru trajno je suspendovan nekoliko dana nakon što su njegove pristalice nasilno upale u zgradu sjedišta američke vlade Capitol Hill u znak protesta zbog njegovog gubitka na predsjedničkim izborima, a prije nego je njegov nalog na Twitteru suspendovan, Trump je, kako piše Politico, na toj društvenoj mreži imao oko 89 miliona pratilaca.

Zbog slične zabrinutosti od poticanja na nasilje, Trumpovi nalozi su blokirani i na Facebooku i YouTubeu, a Politico piše da će suspenzija na Facebooku trajati do 7. januara 2023. nakon čega će ta kompanije preispitati ovu odluku, te da je suspenzija na YouTubeu neograničena.

U julu ove godine, Trump je tužio tehnološke kompanije (Facebook, Twitter i Google) koje su blokirale njegove naloge, kao i njihove direktore, tvrdeći da su ga nepravedno cenzurisale.

Izvor: Politico, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.