CINS dobio nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

CINS dobio nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize (ne objavljivati jos!)

CINS dobio nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

Tim novinara iz Srbije dobio je jednu od najznačajnijih međunarodnih novinarskih nagrada, za izvještavanje o korupciji i organizovanom kriminalu.

foto: Soren Lund Nielsen on Twitter

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio je prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize na ceremoniji u Amsterdamu. Nagrada dolazi za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji.

"Sjajno je dobiti ovu nagradu. To je podstrek našem budućem radu i potvrda da ono što radimo vrijedi", rekao je Dino Jahić, glavni i odgovorni urednik CINS-a.

CINS-ova istraživanja su pokazala da nisu tačne tvrdnje predstavnika vlasti u Srbiji kako je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uspješna, te da se borba korupcije svodi na hapšenja pred kamerama. Suđenja za najteža krivična djela traju godinama, a na početku 2016. godine bilo je čak 583 sudskih procesa dužih od 10 godina, među njima i suđenje Miri Marković.

Sudije i tužioci su zaplašeni i trpe konstantne pritiske vlasti, dok među advokatima postoji manji broj privilegovanih koji ostvaruju mnogo veće zarade od drugih kolega pošto imaju neuporedivo više odbrana po službenoj dužnosti.

Istovremeno, država ignoriše antikorupciona tijela, a funkcioneri odbijaju da prihvate njihove odluke, bez ikakvih posljedica. Zahvaljujući poznanstvu sa generalnim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem, saradnju sa Fudbalskim klubom Partizan počela je menadžerska agencija koja je za manje od dvije godine od osnivanja počela da zastupa neke od najperspektivnijih mladih fudbalera.

Pored CINS-a, ovogodišnji finalisti u kategoriji istraživačkog novinarstva bili su: Projekat Panama Papers (Sueddeutsche Zeitung, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Guardian, Le Monde i još 39 medija koji su učestvovali u istraživanju); Mračni novac: Prljava tajna Londona (Financial Times, Velika Britanija); Bebe na prodaju (VICE Grčka); Mapiranje oružja za teror (Evropska istraživačka mreža); Zloupotrebe EU fondova:  Meseršmitove fondacije pod istragom zbog prevare (Ekstra Bladet, Danska); Anabolička mafija (Anticoruptie, Moldova)

Sa prostora Balkana nagradu je do sada dobio samo Boris Dežulović, za najbolji komentar, tekst o propadanju grada Vukovara, objavljen u hrvatskom Globusu. Međunarodna mreža istraživačkih novinara OCCRP, čiji je CINS član, bila je finalista za nagradu za istraživačko novinarstvo 2015. godine, dok je iste godine dobila Specijalnu nagradu.