IFJ i EFJ izdali hitni sigurnosni savjet za sve novinare u Ukrajini

IFJ i EFJ izdali hitni sigurnosni savjet za sve novinare u Ukrajini

IFJ i EFJ izdali hitni sigurnosni savjet za sve novinare u Ukrajini

„Zahvalni smo novinarima iz cijelog svijeta na solidarnosti i riječima podrške ukrajinskim novinarima u ovim teškim vremenima”, kažu iz Nacionalnog sindikata novinara NUJU.
 
foto: Pixabay
 
Nakon odluke Rusije da 24. februara pokrene “specijalnu vojnu operaciju”, Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) izdale su hitno savjetovanje o sigurnosti za sve novinare u Ukrajini.
 
Nakon izvještaja o nizu eksplozija širom Ukrajine, pojačanim borbama na linijama fronta i napredovanju ruskih trupa u Ukrajinu, IFJ i EFJ podržale su Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU) i Nacionalni sindikat novinara (NUJU) i njihov poziv upućen novinarima da se drže profesionalnih standarda u vrijeme kada su suočeni s porastom dezinformacija o situaciji u vezi sa ovim sukobom.
 
Takođe, pozivaju na sigurnost novinara koji izvještavaju sa terena, a započeli su i sa uspostavljanjem protokola za podršku svojim članovima. NUJU je pokrenula telefonsku liniju i najavila formiranje komisije za podršku novinarima.
 
„Sigurnost stotina novinara na prvim linijama fronta, sigurnost medijskih radnika širom zemlje glavni je prioritet našeg sindikata. Formirali smo posebnu komisiju za praćenje i reagovanje na situaciju. Pokušavamo djelotvorno raditi u kontekstu trenutne vojne agresije Rusije. Zahvalni smo novinarima iz cijelog svijeta na solidarnosti i riječima podrške ukrajinskim novinarima u ovim teškim vremenima”, rekao je Sergij Tomilenko, predsjednik NUJU-a.
 
„Ukrajinski novinari rizikuju svoje živote da bi rekli istinu. Pozivamo ih da poštuju pravila sigurnosti. Pozivamo strane novinare da koriste provjerene izvore informacija. Naša srca su danas uz ukrajinske i strane novinare koji govore istinu u ovom teškom vremenu”, kazao je Serhiy Shturkhetskyy, predsjednik IMTUU.
IFJ je izdao listu mjera predostrožnosti koje treba da se pridržavaju novinari koji izvještavaju u Ukrajini, uključujući obezbjeđivanje protokola za kontakt, obezbjeđivanje izvještaja sa terena i bezbjednost putovanja.
 
“Solidarni smo sa onim novinarima koji rizikuju da budu pod nadzorom svih strana u pokušaju da kontrolišu njihov sadržaj. Pozivamo medijske profesionalce da pažljivo provjere činjenice, izbjegavaju brzo izvještavanje i osiguraju da njihove priče poštuju osnovne etičke principe postavljene u našoj Globalnoj povelji etike za novinare“, naglasio je predsjednik IFJ Younes M'Jahed.
 
Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård rekao je da po njegovom mišljenju napad na Ukrajinu nije samo rat u Ukrajini, već da je to rat protiv svih naših demokratija, odnosno da je to napad na sve nas. Dodao je i da je uloga novinara da budu temeljni stub za demokratiju i za građane, da moraju biti zaštićeni, ali i da osiguraju da građani budu dobro informisani, a ne dezinformisani propagandom.
 
I Međunarodni press institut (IPI) reagovao je na napad Rusije na Ukrajinu te u svome saopćenju ističu da zahtijevaju sigurnost i pravo na izvještavanje svih novinara koji rade u zemlji.
 
“Oni koji rade u trenutnim zonama sukoba i vojni dopisnici na linijama fronta su naša neposredna briga jer se suočavaju sa ozbiljnim prijetnjama po svoju sigurnost“, kazali su između ostalog te dodali da podsjećaju Rusiju da novinari nikada nisu legitimne mete i da vojne operacije moraju težiti ograničavanju gubitka života.
 
Izvor: EFJ i IPI
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.