Poslije kampanja protiv novinarki pogoršane medijske slobode u Srbiji

Poslije kampanja protiv novinarki pogoršane medijske slobode u Srbiji

Poslije kampanja protiv novinarki pogoršane medijske slobode u Srbiji

Koalicija za žene u novinarstvu tokom jula dokumentovala 62 kršenja slobode medija prema novinarkama i pripadnicama LGBTQI širom svijeta.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Pokušaj atentata, dvije otmice, tri hapšenja, dva zatvaranja, tri osude, četiri privođenja, 12 fizičkih napada, sedam prijetnji – sve su ovo doživjele novinarke u svijetu tokom jula. Incidenti u Srbiji ukazuju na pogoršanje situacije sa medijskim slobodama, navodi se u izvještaju „Status medijskih sloboda za novinarke“, piše Cenzolovka.
 
Koalicija za žene u novinarstvu je tokom jula dokumentovala 62 kršenja slobode medija različitim prijetnjama i napadima na novinarke i pripadnice LGBTQI širom svijeta, koje su hapšene, pritvarane, prijećeno im je, zastrašivane su, napadana je njihova imovina, uznemiravane tužbama ili online i još mnogo toga.
 
Srbija: Kampanje, sprečavanje postavljanja pitanja
 
Šest novinarki je targetirano u online kampanjama, među kojima su i novinarke Žaklina Tatalović i Vanja Đurić sa TV N1.
 
U izvještaju stoji da je član glavnog odbora Srpske napredne stranke (Vladan Sekulić, prim. nov) 10. jula objavio video na Instagramu na kome su novinari i voditelji N1, Nove S i dnevnih novina Nova, među kojima su Tatalović i Đurić. U videu se kaže da je cilj novinara ovih medija da „unište srpsku kulturu i pravoslavlje u Srbiji“, prikazane su fotografije sadašnjih i bivših novinara, predstavljeni su kao „mračni svet medija N1 i Nova“.
 
Žana Bulajić sa N1 je ometana u svom radu, podsjeća se u izvještaju. Ona je bila u grupi nekoliko novinara koji su ostali iza zaključanih vrata na predstavljanju programa Evropske unije, kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić. Na taj način su spriječeni da postavljaju pitanja zvaničnicima.
 
U izvještaju je naglašeno da ovaj i drugi incidenti ukazuju na pogoršanje situacije u vezi sa slobodom medija u Srbiji.
Prije toga je Koalicija za žene u novinarstvu pozvala vlast i političare u Srbiji da poštuju medije i da prestanu da koriste svoju moć i uticaj za targetiranje i zastrašivanje novinara, podsjećajući na „šokantni pokušaj da zapuše usta novinarima”.
 
Atentati, otmice, progon…
 
Sredinom jula je pokušan atentat na novinarku u Meksiku Mariju Luisu Estrada Hernandez i njenu kćerku. One su tom prilikom jedva izbjegle napad. Više od 200 prijava prijetnji smrću nije bilo dovoljno kako bi joj tužilaštvo dodijelilo zaštitu.
 
Dvije novinarke su otete. Direktorica Radio Riversa iz Nigerije oteta je pred mužem, pod prijetnjom pištoljem. Porodici je naređeno da plati otkup za oslobođenje. Nakon sedmicu je oslobođena.
 
Novinarka Blondine Tanis sa Haitija je oteta i bila je zatočena devet dana prije nego što je plaćena otkupnina. To je šesta otmica novinara na Haitiju ove godine.
 
U Indiji su uhapšene tri novinarke. Teesta Setalvald je uhapšena jer je tražila odgovornost za nasilje mafije u Gudžaratu 2002. godine. Uhapšena je i novinarka Nazila Maroufian, koja je prethodno bila u zatvoru u oktobru 2022. i od tada doživljava pravno, psihičko i fizičko zlostavljanje od strane vlasti. Novinarka iz Tunisa Chadha Hadj Mbarek suočava se sa mogućnošću da bude osuđena na smrt po zakonima te zemlje.
 
Tokom proteklog mjeseca su dvije novinarke zatvorene u Iranu. Sud u Teheranu im je odredio kaznu od četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog „propagandne aktivnosti protiv režima“. One su među 31 novinarkom i medijskom radnicom zatvorenom u toj zemlji.
 
Sepideh Qolian  je osuđena na dvogodišnju kaznu zatvora u Teheranu zbog optužbe za „vrijeđanje vrhovnog vođe“. Ona se, pored toga, suočava i sa dvogodišnjom zabranom korištenja pametnih telefona, prognana je iz Teherana i susjednih provincija, zabranjeno joj je učešće u društvenim i političkim grupama.
 
Novinarka iz Španije, čiji identitet nije otkriven u izvještaju, osuđena je na dvije godine zbog objavljivanja sudskog izvještaja o istrazi ubistva. Ona će, prema krivičnom zakonu Španije, služiti uslovnu kaznu. Ovo je prvi put da je neki novinar u španskoj historiji dobio zatvorsku kaznu zbog otkrivanja takvih detalja.
 
U Libanu je novinarka Dima Sadek osuđena na godinu dana zatvora zbog objave na društvenim mrežama poslije kleveta Slobodnog patriotskog pokreta.
 
Davljenje, pljačkanje, lomljenje prstiju…
 
Četiri novinarke su privedene, tri u Turskoj zbog retvitovanja vijesti o premještaju tužioca i njegove supruge. Privedena je i novinarka u Ukrajini, nju su uhapsile ruske snage dok je izvještavala.
 
Bilo je 12 fizičkih napada širom svijeta. Jedna novinarka je dobila blaži potres mozga pošto je pored nje eksplodirala tenkovska granata. U Turskoj je policija pretukla i vukla dvije novinarke dok su izvještavale.
 
Bolivijska novinarka je tokom protesta opljačkana i davljena, a u Demokratskoj Republici Kongo su novinarka i četiri novinara kamenovani od strane pristalica vladajuće stranke.
 
Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.
 
Izvor: Cenzolovka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.