Mediji koriste slučaj nestale djevojčice iz Srbije za dobivanje klikova

Mediji koriste slučaj nestale djevojčice iz Srbije za dobivanje klikova

Mediji koriste slučaj nestale djevojčice iz Srbije za dobivanje klikova

Tabloidi u Srbiji izvještavaju senzacionalistički, a sve prenose pojedini mediji u BiH.

foto: MUP Republike Srbije

Tabloidi u Srbiji senzacionalistički izvještavaju o nestanku dvogodišnje djevojčice Danke Ilić kod Bora, kršeći etički kodeks, a njihove izvještaje prenose i pojedini mediji u Bosni i Hercegovini (BiH).

Na senzacionalističko i klikbejt izvještavanje o ovom slučaju su upozorili mediji N1 Srbija i Danas, tvrdeći da tabloidi pokušavaju zaraditi i podići čitanost, te da šire lažne vijesti i spekulacije što može dovesti do uznemiravanja javnosti, ali i ugroziti potragu za djevojčicom. 

Raskrinkavanje.ba je analiziralo više objavljenih članaka te utvrdilo da je Portal Glas javnosti objavio tri članka u kojima se navodi da je djevojčica ponađena “živa i zdrava”. Ove vijesti su objavljene iako su u vrijeme objave policija i službe spašavanja u Srbiji i dalje provodile intenzivne pretrage terena u potrazi za nestalom djevojčicom.

N1 jučer je objavio prilog u kojem ovaj medij ističe da je Informer prekršio svaku mjeru. 

Novinarka Informera Jelena Rafailović se uživo javljala u program Informera, dok je ujak nestale djevojčice govorio da ne treba biti tu. U jednom momentu je iz režije snimatelju Informera sugerisano da udari ujaka nestale djevojčice jer je to ''dobro za share''. Informer je naknadno iz tog dijela snimka izbrisao zvuk, te je čak objavio vijest da je ujak nestale djevojčice nasrnuo na novinarku Informera.

Tabloidi su klikove pokušali dobiti i objavljivanjem naslova o nestalim djevojčicama koji nemaju veze s slučajem u Srbiji. Tako je portal Blic objavio vijesti s naslovom da je pronađena dvogodišnja djevojčica, ali unutar teksta je jasno da se radi o slučaju iz Australije.

Zbog dezinformativnih objava, reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe”, istaknuto je u saopštenju MUP-a.

Generalna sekretarka Vijeća za štampu u Srbiji Gordana Novaković u izjavi za Danas je kazala da, pored objavljivanja lažnih i polutačnih informacija, problem predstavlja i što mediji nastoje da uzimaju izjave od nerelevantnih sagovornika kao što su rodbina i komšije.

Naglašava da bi mediji u ovako osjeljivim situacijama trebalo isključivo da objavljuju provjerene i zvanične informacije.

“Dete je nestalo i pokrenut je sistem Pronađi me, mediji su imali obavezu da to objave. Posle toga treba objavljivati samo zvanične informacije koje su važne za javnost i koje bi pomogle da se dete pronađe, a gde je majka išla u školu potpuno je besmisleno“, zaključila je Novaković u izjavi za Danas.

Pojedini mediji u BiH posljednjih nekoliko dana prenose članke sa srbijanskih portala, često sa klikbejt naslovima koji sugerišu da je došlo do određenih otkrića u istrazi, iako se u tekstovima to ne potvrđuje. Crna hronika i portal Srpskainfo su objavili i tekstove na osnovu anonimnih izvora koji čak sugerišu da su za nestanak krivi roditelji, a što prenose sa Informera. 

Portal radiosarajevo.ba je objavio brojne članke o ovom slučaju s naslovima poput:  Novi dokazi u slučaju nestale Danke (2): Češlja se teren oko kuće gdje je nestala djevojčicaPoliciji je nešto sumnjivo sa lokacijom gdje je nestala Danka (2) i Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega.

Iako policija nije objavila imena uhapšenih osoba iz Hadžića koje su tvrdile da znaju gdje se nalazi djevojčica, to su učinili pojedini mediji: "Avaz" otkriva imena uhapšenih u BiH koji su tvrdili da znaju gdje je nestala djevojčica Danka iz Srbije, tražili 50.000 maraka za informaciju.

Mediji u BiH i regiji su prošle godine prekršili sve etičke standarde kada su izvještavali o masovnoj pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Kršenje etičkih standarda tada su većinom pravdali činjenicom da objavljeni sadržaji nisu autorski već preneseni iz medija iz Srbije.

No, odgovornost je ista, bez obzira ko je tekst napisao, sve dok mu medij daje prostor za dalje širenje u javnosti.

Izvor: N1 Srbija, Danas

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.