A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Pedja Bajović

Pedja Bajović

Title

Pedja Bajović

Pedja Bajović je pionir i veteran domaće scene stand-up komedije. Za svoj rad je 2014. godine, na manifestaciji Adria Comedy Awards, dobio i priznanje za najboljeg veterana.

Kao producent, vodio je prvu zagrebačku stand-up comedy skupinu SVE5 (2007-2008.), a danas je to produkcija Komedija s nogu koja stoji iza prve domaće stand-up comedy video produkcije StandUp Show (2009.), a zatim i prvog regionalnog DVD izdanja: Komedija s nogu/…BO CKOПJE (2011.); da bi 2015. godine uslijedio i regionalni televizijski serijal Komedija s nogu 3u1, koji je našao svoje mjesto u programu prvog regionalnog comedy TV kanala HA HA.

Bio je producentom prvih nacionalnih turneja stand-up komedije u Hrvatskoj (2009.) i BiH (2011.) te prve regionalne stand-up turneje sa svojom geografsko-biografskom predstavom S NOGU* (2012.). Turneje po prostoru bivše Jugoslavije njegova su specijalnost, a prema riječima jednog kolege “nastupao je svuda gdje ima sijalica, a bogami i žarulja!”.

Pored toga, prvi je regionalni stand-up komičar koji je nastupio na jednom međunarodnom takmičenju – Seattle International Comedy Competition 2012., a 2016. godine ušao je i u završnicu svjetskog takmičenja The Funniest Person in the World u Helsinkiju. Cjelovečernji video specijal na engleskom jeziku The Balkan Brain našao je svoje mjesto u katalogu kuće Comedy Dynamics iz Los Angelesa, kao prvi ikada jednog stand-up komičara iz istočne Europe.

Pedja Bajović

Objavljeni tekstovi na MC_online: