Zajedničko pismo RSF-a i CPJ-a za Twitter: Narušeno je povjerenje

Zajedničko pismo RSF-a i CPJ-a za Twitter: Koraci za vraćanje narušenog povjerenja prema novinarima i javnosti

Zajedničko pismo RSF-a i CPJ-a za Twitter: Narušeno je povjerenje

RSF i CPJ navode radnje koje Twitter mora učiniti kako bi vratio integritet i podržao osnovno pravo na informacije.

foto: Brett Jordan on Unsplash

Reporteri bez granica (RSF) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) uputili su zajednički poziv kompaniji društvenih mreža Twitter u kome zahtijevaju da ta platforma donese promjene u pravilima koje će štititi pravo na informacije i podržavati slobodu medija.

Pismom upućenom izvršnom timu Twittera, ove organizacije izražavaju zabrinutost zbog nedavnih dešavanja pod vodstvom Elona Muska, te navode šta bi Twitter mogao poduzeti kako bi vratio integritet i podržao osnovno pravo na informacije.

Otkako je kupio Twitter u oktobru 2022. godine, Elon Musk je, kako piše na stranici RSF-a, sistematski urušavao slabe mjere zaštite od dezinformacija pod plaštom onoga što Musk naziva slobodom govora.

RSF i CPJ su dokumentovali niz akcija koje, kako kažu, doprinose neprijateljskom okruženju za novinare i ugrožavaju slobodu medija, a jedna od takvih akcija je raspuštanje Vijeća za povjerenje i sigurnost, i otpuštanje većine tima u Twitteru koji su bili odgovorni za borbu protiv dezinformacija. Takođe, CPJ i RSF ističu da je i jedna od akcija odustajanje od obećanja da će se uspostaviti vijeće zaduženo za procjenu da li da se ponovo aktiviraju suspendovani nalozi, zajedno sa, kako piše, “samovoljnim vraćanjem računa podlih aktera”, uključujući poznate širitelje dezinformacija. Naveli su i blokiranje naloga na Twitteru za nekoliko novinara koji doprinose neprijateljskom okruženju.

“Ovi koraci navedeni u našem pismu predstavljaju minimalne korake koje Twitter mora poduzeti kako bi pokazao da su ozbiljni u pogledu vraćanja povjerenja koje su narušili prema novinarima i javnosti”, kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire, dodajući kako “transparentnost i demokratske mjere zaštite moraju zamijeniti Muskovo hirovito, proizvoljno donošenje odluka”.

Organizacije navode i da je Muskovo kratko vođenje Twittera pokazalo da su digitalne platforme previše važne i moćne da bi bile prepuštene hirovima “sitnog i mrzovoljnog milijardera”.

“Twitter može pružiti javno dobro bez premca bilo kojoj drugoj digitalnoj platformi, ali bez demokratskih zaštitnih mjera, stranica nikada ne može biti pouzdana”, navodi RSF.

Stoga su RSF i CPJ pripremili nekoliko preporuka za kompaniju Twitter koji bi trebali poduzeti.

Twitter bi, kako se navodi, odmah trebao implementirati transparentne korporativne politike ukorijenjene u vodećim principima UN-a o poslovanju i ljudskim pravima, te tako svoju politiku dovesti u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Navode i da Twitterove politike treba kreirati na transparentan način, a ne proizvoljno ili na osnovu ličnih preferenci, percepcija i frustracija rukovodstva kompanije.

Twitter, prema mišljenju RSF i CPJ, mora ponovo uspostaviti Vijeće za povjerenje i sigurnost - savjetodavnu grupu koju čine organizacije civilnog društva i stručnjaci čiji su dugogodišnji članovi ovih organizacija.

Takođe, kako se navodi, kompanija bi trebala sačuvati i ažurirati svoj godišnji izvještaj o transparentnosti, što je, kako pišu, vrijedan alat za odgovornost prema javnosti koji omogućava praćenje, evaluaciju i odgovor na pokušaje cenzure informacija i kažnjavanja određenih pojedinaca, uključujući mnoge novinare.

Ove navedene tačke predstavljaju, kako su saopštile ove organizacije, apsolutni minimum koraka koji su potrebni za resetiranje Twitterovog odnosa i kredibiliteta prema novinarima, zajednicom za slobodu medija i velikom većinom korisnika na platformi koji cijene činjenične informacije, primaju i saopštavaju vijesti.

Navode da niko ne želi biti na platformi društvenih mreža koja ga ugrožava ili cenzuriše.

“Kao kritično komunikacijsko sredstvo u otvorenim i represivnim zemljama, Twitter mora igrati konstruktivnu ulogu u osiguravanju da novinari i šira javnost budu u mogućnosti da primaju i saopštavaju informacije bez straha od odmazde”, stoji u saopštenju.

Dodaju kako se mora demokratizovati ekosistem digitalnih informacija, a da Musk i Twitter, prema njihovom mišljenju, moraju obrnuti kurs prije nego što bude prekasno.

Izvor: RSF

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.