BH novinari uputili javni protest institucijama BiH zbog uskraćivanja novinarskih prava i omalovažavanja novinara

BH novinari uputili javni protest institucijama BiH zbog uskraćivanja novinarskih prava i omalovažavanja novinara

BH novinari uputili javni protest institucijama BiH zbog uskraćivanja novinarskih prava i omalovažavanja novinara

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a, je rekla da nije kriva što su novinari “možda nezadovoljni svojom plaćom”.

Foto: Screenshot/N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Odboru Doma naroda Federacije BiH, rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH zbog toga što je predstavnicima medija onemogćeno direktno praćenje jučerašnjih sjednica ovih institucija, uskraćen pristup informacijama od javnog značaja, ali i zbog omalovažavanja novinara od strane parlamentarne zastupnice.

“Iako je ranije bilo najavljeno da će saslušanja aktera afere Respiratori biti otvorena za javnost, Odbor Doma naroda FBiH, formiran kako bi utvrdio sve činjenice o spornoj nabavci 100 respiratora preko firme Srebrena malina, je uskratio novinarima takvu mogućnost, podijelivši sa njima informacije tek nakon saslušanja”, piše u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da su medijske ekipe u Banjaluci “bile primorane pratiti posebnu sjednicu Narodne skupštine RS u hodniku zgrade Vlade, bez adekvatnih uslova za praćenje diskusija poslanika ili pisanje i slanje izvještaja, kao i bez poštivanja mjera propisane fizičke distance zbog koronavirusa”.

Na zasjedanju Predstavničkog doma, u Parlamentu BiH, novinarima se obratila Sanja Vulić, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je na pitanje novinarke N1 televizije Adise Imamović o visokim primanjima parlamentaraca odgovorila da je ona sama “birala svoj posao” i da nije kriva što su novinari “možda nezadovoljni svojom plaćom”.

Iz BH novinara smatraju da je nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja i uskraćivanje prava na direktno praćenje događaja koji izazivaju veliki interes javnosti, kao što je to slučaj sa saslušanjima aktera sporne nabavke respiratora u Federaciji ili posebnom sjednicom Narodne skupštine RS-a, koja je razmatrala Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u ovom entitetu.

BH novinari su podsjetili da su javni zvaničnici i predstavnici parlamentarnih tijela zakonski obavezni da osiguraju pristup javnim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu sa javnim interesom. Napomenuli su i da dužnost parlamentarnih zastupnika nije da komentarišu plaće novinara, već da na novinarska pitanja odgovaraju konkretno, argumentovano, uz obostrano poštovanje i uvažavanje.

U saopštenju se navodi da loši i neadekvatni uslovi za rad novinara, uz sve češće omalovažavanje novinarske profesije od strane predstavnika vlasti, “nije dobro ni za novinarsku zajednicu, ni za one o čijem radu, političkim potezima i odlukama mediji izvještavaju”.  

Izvor: BH novinari, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.