#Index100: Heroji slobode izražavanja

radno

#Index100: Heroji slobode izražavanja

Najznačajnije ličnosti koje su u protekloj godini dale doprinos u borbi za slobodno izražavanje, našle su svoje mjesto na ovogodišnjoj proširenoj listi „heroja slobode izražavanja“. Lista #Index100, koju je sačinila međunarodna organizacija Index on Censorship, sastoji se od individua i organizacija s istaknutim angažmanom u poljima umjetnosti, novinarstva, aktivizma i tehnologije. 
 
Foto: Index on Censorship
 
Sve osobe i organizacije koje se nalaze na listi #Index100 demonstriraju hrabrost, kreativnost i odlučnost da se riješi problem koji predstavlja cenzura, navode iz organizacije Index on Censorship. „Oni su dokaz univerzalnosti vrijednosti slobodnog izražavanja. Bez njihovog napora u okruženju sa velikim preprekama, koje često odlikuje nasilno uznemiravanje, svijet bi bio mračnije mjesto“, izjavila je Jodie Ginsberg, direktorica organizacije.
 
 
Kineski pravnik za pitanja ljudskih prava Pu Zhiqiang, angolski novinar Sedrick de Carvalo, web stranica Raqqa is Being Slaugthered Silently, umjetnički izbjeglički centar Good Chance Calais, samo su neki od aktivista i organizacija nominovanih iz 53 zemlje širom svijeta za nagradu Freedom of Expression. U januaru 2016. izaći će i skraćena lista nominovanih, a zatim će međunarodni žiri izabrati pobjednike koji će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji u Lonodnu, u aprilu. 
 
Među dosadašnjim dobitinicima nagrade nalaze se i Malala Yousafzai, pakistanska aktivistica, Daniel Barenboim, argentinski dirigent, i Ali Ferzat, sirijski karikaturista.