Nove prijetnje upućene novinarima N1 u Srbiji

Nove prijetnje upućene novinarima N1 u Srbiji

Nove prijetnje upućene novinarima N1 u Srbiji

Jedna od niza prijetnji novinarima N1 u Srbiji

foto: Facebook / N1 Srbija

Mreža SafeJournalist javila je u saopštenju od prošle sedmice da su novinarima web redakcije N1 u Srbiji stigle prijetnje na e-mail adresu, navodeći da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) prijavilo ovaj slučaj nadležnim institucijama u Srbiji.

Milan M., kako piše SafeJournalists, uputio je prijetnje web redakciji N1 u Srbiji u petak 12. januara 2024., sa porukom u kojoj je, između ostalog, pisalo da će doći dan kada će njima, novinarima, biti krvave glave, uz niz psovki, među kojima i one da su nacisti i srbomrsci.

Programski direktor N1 Srbija Igor Božić je rekao da je ovo samo jedna u nizu prijetnji koje dobijaju novinari ovog medija i da do sada nijedan slučaj nije dobio epilog.

“Pretnje su manje više sve iste. Ono što je činjenica je da mi nismo skoro videli da su pronašli bilo koga ko je nama pretio niti da je taj neko odgovarao i to nas zabrinjava; da je u ovoj zemlji moguće pretiti novinarima na dnevnoj bazi, da tužilaštvo pokrene postupak, ali da na kraju mi ne saznamo ko su ti ljudi koji prete i da se dovede postupak do kraja”, kazao je Božić.

NUNS je upozorio na učestalost prijetnji i napada na novinare N1 medija i apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i riješe ovaj slučaj kao i prethodne prijetnje.

Također se upozorava da nereagovanje nadležnih institucija nasilnicima daje vjetar u leđa da zastrašuju, pa i fizički napadnu novinare.

U 2023. godini, podsjeća NUNS, u tužilaštvima je formirano šest predmeta u kojima su oštećeni novinari medija N1, od čega jedna prijava odbačena, a ostale su u postupku.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što prije riješe ovaj slučaj i na taj način pošalju poruku da staju u zaštitu novinara. 

Istaknuto je i da će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.