Novinarska udruženja uputila javni protest zbog Dodikovih prijetnji novinaru Siniši Vukeliću

BH Novinari: Javni prostest zbog Dodikovih prijetnji novinaru Siniši Vukeliću

Novinarska udruženja uputila javni protest zbog Dodikovih prijetnji novinaru Siniši Vukeliću

Novi istup Milorada Dodika protiv novinara. 

foto: Milorad Dodik / Twitter

Povodom direktnih prijetnji koje je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio Siniši  Vukeliću, članu Upravnog odbora (UO) BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji klevete nazvavši ih „spodobama“, UO BH novinari uputio je javni protest.

Dodik je, na jučerašnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci, na neprimjeren i prijeteći način, komentarisao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete i Nacrta izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), i najavio rigorozne mjere protiv nevladinog sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima, navode BH Novinari.

Najavio je i da je u pripremi zakon, koji podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja nevladinog sektora, pojasnivši da će preuzeti terminologiju iz američkog zakona u kojem oni strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju „stranim agentima na prostoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“.

Iz Upravnog odbora BH novinara upozoravaju da ovakve najave predsjednika RS predstavljaju novi udar na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja kroz nedopustive pokušaje ograničavanja rada nevladinog sektora.

„Nakon što su medijska zajednica, pravni eksperti i međunarodne organizacije kritikovale najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojima se kleveta nastoji kriminalizirati, a građani i novinari kažnjavati drakonskim novčanim kaznama i do 100.000 KM, Milorad Dodik je očigledno odlučio otići i korak dalje u demonstraciji vladavine sile u RS, koja sve više počinje da nalikuje diktatorskim sistemima“, navode BH novinari.

„'Gdje su bili ti slobodni novinari' kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina“, pitao je jučer Dodik na pres-konferenciji.

BH novinari navode da je evidentno da „Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni“.

Pozvali su cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije „da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti RS“.

I Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osudilo je u saopštenju direktni napad predsjednika RS Milorada Dodika na urednika portala Capital.ba Sinišu Vukelića, kao i vrijeđanje novinara, aktivista, te predstavnika nevladinog sektora koji se protive kriminalizaciji klevete.

„Novinarskoj i medijskoj zajednici je jasno da predsjednik Dodik od dolaska na vlast u Republici Srpskoj koristi različitu terminologiju i uvrede kako bi se obračunavao sa neistomišljenicima, a najčešće su to novinari, čiji je jedini 'grijeh' želja da svoj posao rade časno, odgovorno i bez straha za svoju slobodu“, navode iz Udruženja.

Naglašavaju da se „u borbi protiv kriminalizacije klevete i najavljenih izmjena Krivičnog zakona RS medijski djelatnici koriste demokratskim i legitimnim mehanizmima kako bi izrazili svoje mišljenje i podigli glas protiv najavljenog medijskog mraka ne samo u RS, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini“.

Osudili su i najavu rigoroznih mjera protiv nevladinih organizacija i udruženja koja se finanisiraju donatorskim sredstvima.

Izvor: BH novinari

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.