Reporteri bez granica protiv X-a: Lažna tvrdnja da nas kompanija podržava

Reporteri bez granica oštro protiv X-a: Lažna tvrdnja da nas kompanija podržava

Reporteri bez granica protiv X-a: Lažna tvrdnja da nas kompanija podržava

RSF tvrdi da je X raj za dezinformacije.

foto: Facebook / RSF

Nakon što je platforma X, ranije poznata kao Twitter, objavila da podržava Reportere bez granica (RSF), ova međunarodna organizacija usmjerena na zaštitu novinarstva oglasila se saopštenjem u kojem tvrdi da ne dobija nikakvu podršku od te društvene mreže.

“Kompanija Elona Muska je raj za dezinformacije i ni na koji način nije saveznik organizaciji koja brani novinarstvo”, naglašeno je iz RSF.

“Kakva besramna, odvažna tvrdnja! Linda Yaccarino i njen tim se zavaravaju. Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter, RSF je dosljedno osuđivao zloupotrebu novinara, medija i pristupa informacijama od strane društvene mreže. Ako Linda Yaccarino zaista želi pomoći RSF u svojoj borbi za slobodu medija i pristup informacijama, trebalo bi da počne sa poštovanjem preporuka koje smo joj dali kada je imenovana”, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

Organizacija podsjeća da je sa naloga @Safety, koji pripada X-u, 12. decembra 2023. godine postavljena objava u kojoj se ističe da RSF, zajedno sa još dvije organizacije, ima podršku kompanije.

Šefica X Linda Yaccarino također je podijelila poruku i rekla da je ponosna što kompanija nastavlja usmjeravati pažnju na izvanredne organizacije širom svijeta, kako je dodao RSF. Međutim, organizacija negira bilo kakav oblik podrške od X-a, navodeći da nije prihvatila nijednu ponudu od te platforme.

Iako je RSF prihvatila kredite za oglašavanje na X-u 2020., otkako je platformu preuzeo Musk, organizacija nije odgovorila niti na jednu ponudu. 

“I naravno, RSF nije odgovorio na ponudu od 25.000 eura u kreditima za oglašavanje X-ovog odjela za komunikacije, koja je poslata 8. decembra 2023. Ponuda 'partnerstva' je pretpostavljala da će Linda Yaccarino spomenuti podršku X-a na svom nalogu”, piše RSF u saopštenju.

RSF je otkako je Musk preuzeo vodstvo kompanije kritikovao tu platformu, koja je, kako je naglašeno, postala radikalno oličenje prijetnje koju demokratijama predstavljaju velike online platforme.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.