SAD prijete da će zabraniti TikTok ako kineski vlasnici ne prodaju svoje dionice

SAD prijete da će zabraniti TikTok ako kineski vlasnici ne prodaju svoje dionice

SAD prijete da će zabraniti TikTok ako kineski vlasnici ne prodaju svoje dionice

Prvi put pod Bidenovom administracijom zaprijećena zabarana TikToka širom zemlje.

foto: Pixabay / Ilustracija

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena zaprijetila je da će zabraniti platformu društvenih mreža za kratke videe TikTok u SAD-u osim ako kineski vlasnici te društvene mreže ne odustanu od svojih dionica u njemu, piše Guardian.

TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, a u Americi ima više od 100 miliona korisnika.

Ovaj potez, koji je prvi objavio Wall Street Journal, najdramatičniji je u nizu onih koje su američki zvaničnici i zakonodavci, potaknuti strahom da bi podaci o američkim korisnicima koje posjeduje kineska kompanija ByteDance, a koja je u vlasništvu TikToka, mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi. Ova zabrinutost takođe dolazi, kako dodaje Guardian, usred globalne reakcije na popularnu društvenu mrežu zbog zabrinutosti oko mogućeg kineskog špijuniranja. Pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju, nedavno su odlučile zabraniti aplikaciju na državnim uređajima.

SAD su već zabranile TikTok na uređajima federalne vlade, a ovo je prvi put da je pod Bidenovom administracijom zaprijećena potencijalna zabrana TikToka širom zemlje. Guardian podsjeća da je Bidenov prethodnik, Donald Tramp, pokušao zabraniti TikTok 2020. godine, ali su ga sudovi u tome spriječili.

Glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter kazala je za Reuters da je ta kompanija nedavno čula od Komiteta za strane investicije (CFIUS) kojeg je predvodilo Ministarstvo finansija SAD-a, da se zahtijeva od kineskog vlasnika aplikacije da proda svoje dionice, ili će se u suprotnom suočiti sa mogućom zabranom aplikacije u SAD-u.

Journal navodi da je 60 posto dionica ByteDancea u vlasništvu globalnih investitora, 20 posto zaposlenih i 20 posto njegovih osnivača. CFIUS, nacionalno američko tijelo sigurnost, 2020. godine je jednoglasno preporučilo da ByteDance odustane od TikToka.

"Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja ne rješava problem. Promjena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa", izjavila je Oberwetter.

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew bi se sljedeće sedmice trebao pojaviti pred američkim Kongresom.

TikTok i CFIUS pregovaraju više od dvije godine o zahtjevima o sigurnosti podataka, navodi Guardian. Iz TikToka je saopšteno da je kompanija potrošila više od 1,5 milijardi dolara na rigorozne napore za sigurnost podataka i odbacuje optužbe za špijuniranje.

Popularna platforma je u srijedu saopštila da je "najbolji način za rješavanje zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti transparentna zaštita američkih korisničkih podataka i sistema u SAD, uz robusno praćenje, provjeru i verifikaciju trećih strana".

Vijest o potencijalnoj zabrani u SAD uslijedila je nakon izvještaja od ove sedmice da Velika Britanija ide naprijed sa planom da zabrani TikTok na vladinim mobilnim telefonima. Evropska komisija najavila je sličnu zabranu prošlog mjeseca, a u ponedjeljak je Rishi Sunak, britanski premijer, nagovijestio da bi mogao slijediti taj primjer, rekavši da će poduzeti "sve potrebne korake" da zaštiti sigurnost Britanije.

Saopštenje iz Sunakovog kabineta o potencijalnoj zabrani mogla bi doći već u četvrtak, kazali su izvori Guardiana, dodajući da su neki kritičari i stručnjaci pozivali Britaniju da proširi zabranu i na lične telefone zvaničnika i ministara.

Razgovori o ograničenjima širom svijeta eskalirali su posljednjih sedmica nakon vijesti o kineskom špijunskom balonu koji je pronađen kako lebdi iznad SAD-a. Kongresmen i predsjednik Komiteta američkog Kongresa Michael McCaul izjavio je da se plaši da je TikTok sličan "špijunskom balonu u vašem telefonu".

Usred sve veće kontrole, TikTok je ranije ovog mjeseca najavio plan sigurnosti podataka koji navodi da će zaštititi korisničke podatke širom Evrope. Taj plan, nazvan Project Clover, uključuje skladištenje podataka na serverima u Irskoj i Norveškoj, pri čemu IT kompanija treće strane provjerava svaki prenos podataka izvan Evrope.

Izvor: Guardian

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.