Savez psihoterapijskih udruženja BiH nudi podršku novinarima/kama nakon izvještavanja iz Turske

Savez psihoterapijskih udruženja BiH nudi podršku novinarima/kama nakon razornih potresa

Savez psihoterapijskih udruženja BiH nudi podršku novinarima/kama nakon izvještavanja iz Turske

Objavljen spisak psihoterapeuta sa kojima možete razgovarati uživo ili online.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Nakon razornih potresa koji su 6. februara 2023. godine pogodili Tursku i Siriju, akciji solidarnosti koje su organizovane u Bosni i Hercegovini (BiH) pridružio se i Savez psihoterapijskih udruženja BiH koji nudi besplatnu podršku u vidu psihoterapije, spasilačkim i medicinskim timovima, novinarima/kama i ostalim građanima, koji su sudjelovali u akcijama spašavanja i pomoći preživjelima.
 
Kako se navodi u saopštenju besplatnu psihološku pomoć Savez nudi građanima BiH koji su boravili u Turskoj s ciljem da se zadrži zajedništvo i prebrodi zastrašujuća katastrofa. 

 
Nekoliko novinarskih ekipa iz BiH izvještavalo je sa područja jugoistočneTurske, teško pogođenih razornim zemljotresima u kojima je prema izvještajima TRT World poginulo 48.000 ljudi. Izvještavanje iz kriznih područja, kao što su prirodne katastrofe poput zemljotresa, medijske profesionalce stavlja u stanje konstantnog ponavljajućeg stresa, o čemu je za Mediacentar Sarajevo govorio i reporter BHRT-a Anel Nurković nakon što se vratio iz Turske. On je rekao i da će definitivno nakon takvog terena trebati pomoć psihologa.
 
Savez psihoterapijskih udruženja BiH je objavio spisak imena i e-mail adrese psihoterapeuta kojima se direktno mogu javiti oni kojima je potrebna psihološka podrška, a koja se u dogovoru sa klijentom, može održati online ili uživo, kako su napisali u saopštenju.
 
Takođe, u okviru Udruženja BH novinari postoji mogućnost pružanja psihološke podrške novinarima/kama individualno, kao i mogućnost kolektivnih terapija za redakcije, uključujući i onu za oslobađanje od radnog stresa. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.