Španskoj novinarki prijetili i uznemiravali je dok je izvještavala u Jeruzalemu

Španskoj novinarki prijetili i uznemiravali je dok je izvještavala u Jeruzalemu

Španskoj novinarki prijetili i uznemiravali je dok je izvještavala u Jeruzalemu

Zabrinjavajuće povećanje rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama u zonama sukoba.

foto: Screenshot / X

Špansku novinarku Laru Escudero su uznemiravali i prijetili joj nasiljem 1. jula dok je izvještavala u četvrti Mea Shearim u Jeruzalemu, javila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) u ponedjeljak. IFJ je najoštrije osudila ovaj čin i pozvala vlasti da poduzmu hitne zaštitne mjere za novinare.

Ovaj incident koji, kako piše IFJ, govori o zabrinjavajućem povećanju rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama u zonama sukoba.

Lara Escudero, dopisnica španskog TV kanala Noticias Cuatro iz Jeruzalema, zajedno s nekoliko drugih novinara, uključujući žene, izvještavala je o demonstracijama, kako navode, ultraortodoksnih Jevreja 1. jula koji su protestovali protiv najnovijih mjera vlade premijera Izraela Benjamina Netanyahua u četvrti Mea Shearim.

IFJ ističe da u oblasti Mea Shearim postoje znakovi koji savjetuju posjetiocima da ne ulaze ako su “nepristojno obučeni”. Uprkos poštovanju pravila oblačenja u zajednici, Escudero i njene kolege su bile meta ponižavajućih optužbi i uvreda, da su nazvani “nečistima (nesvetim)” i da su dobijali prijetnje smrću.

Televizija Noticias Cuatro emitovala je snimak na kojem se vidi kako grupa muškaraca baca flaše, smeće i druge predmete na novinare. Uprkos neprijateljskom okruženju, Escudero je, kako se navodi, ostala mirna te je pokušala da napusti područje dok joj je rulja blokirala put.

 

Na svom nalogu na X-u, Escudero je napisala da su ona i njene kolege, posebno žene, bile meta prijetnji i agresivnog ponašanja demonstranata. Neki muškarci su, kako je rekla, kazali im da “to nije mjesto za žene i da ako ne odu, gađat će ih kamenjem u glavu”. Novinarka je to iskustvo opisala kao jedan od najponižavajućih trenutaka u svojoj karijeri.

Agustín Yanel, generalni sekretar Federacije novinarskih sindikata (FeSP), navodi da ovaj sindikat kategorički odbacuje uvrede i prijetnje novinarki, kao i drugim profesionalcima dok su obavljali svoj posao u Jeruzalemu.

“Grupe ortodoksnih Jevreja su se rugale njoj i drugim novinarima da su žene (...) Izražavamo im solidarnost i podršku i pozivamo špansku vladu da zahtijeva od izraelske vlade da preduzme mjere da garantuju rad novinarima”, naveli su.

IFJ je pozvao izraelske vlasti da temeljito istraže incident i pozovu odgovorne na odgovornost.

“Mi držimo politiku nulte tolerancije protiv bilo kojeg oblika rodno zasnovanog napada. Ciljanje na novinarke ne samo da prijeti slobodi medija, već i održava ciklus diskriminacije i nasilja nad ženama. Pozivamo izraelske vlasti da novinarima obezbijede da mogu raditi svoj posao bez straha, bez obzira na spol”, izjavio je zamjenik generalnog sekretara IFJ Tim Dawson.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.