Twitter zabranio oglašavanje RT-u i Sputniku

Twitter zabranio oglašavanje RT-u i Sputniku

Twitter zabranio oglašavanje RT-u i Sputniku

Iz Rusije su najavili odmazdu zbog poteza društvene mreže.
 
Foto: Pixabay
 

Društvena mreža Twitter zabranila je oglašavanje na računima ruskih državnih medijskih kuća RT-a i Sputnika zbog navodnog širenja lažnjih vijesti i umiješanosti u odvijanje američkih predsjedničkih izbora prošle godine.

Twitter je objavio da će odmah prestati s oglašavanjem na svim korisničkim računima RT-a i Sputnika, a takva odluka došla je nakon što je kompanija provela vlastita istraživanja, ali i zbog navoda američke obavještajne zajednice.

"Nismo jednostavno donijeli odluku, i ovaj korak poduzimamo kao dio naše stalne posvećenosti da pomognemo u zaštiti integriteta korisničkog iskustva na Twitteru", poručili su iz kompanije.

Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova poručili su kako korak društvene mreže krši međunarodne i domaće zakone o slobodi govora.

"Ovo je rezultat pritiska američkog establišmenta i obavještajnih službi", poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva Maria Zakharova i najavila odgovor na potez Twittera.

Iz Twittera su najavili da će 1.9 miliona dolara koje su primili od ruskih medija donirati u istraživanja o načinu na koji Twitter može biti korišten za društveni angažman i izbore.