KRIK osuđen po Koluvijinoj tužbi

KRIK osuđen po Koluvijinoj tužbi

KRIK osuđen po Koluvijinoj tužbi

Predrag Koluvija tvrdio da su mu vijesti izazvale duševnu bol.
 
foto: KRIK / Facebook
 
Sutkinja Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić prvostepeno je osudila KRIK zbog vijesti „Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2“ o suđenju Predragu Koluviji, tvrdeći da je u njoj prekršena pretpostavka nevinosti. KRIK se na presudu žalio i očekuje da apelacija ukine ili preinači ovu odluku sutkinje, javlja ovaj medij. 
 
Predrag Koluvija, kome se, piše KRIK, sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela preko tonu i po marihuane, podnio je pretprošle godine dvije tužbe protiv KRIK-a, u kojima je tvrdio da su mu vijesti sa suđenja izazvale duševne bolove i povrijedile ugled.
 
Koluvija je u tužbama tvrdio da je KRIK, time što ga je u tekstovima nazvao „optuženim narko-bosom“, prekršio pretpostavku nevinosti. Na suđenjima je ispričao, dodaje medij, kako su zbog KRIK-ovih tekstova komšije počele da ga izbjegavaju, da čak neće da uđu sa njim u lift, ali i da službenici u banci neće da mu se jave na telefon niti da mu otvore račun.
 
U sudnici se, piše KRIK, pojavljivao sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem – istaknutim članom Srpske napredne stranke i predsjednikom skupštinskog odbora za pravosuđe koji ima ulogu u izboru sudija i tužilaca.
 
Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je na suđenju objasnio da novinari u tekstovima ne mogu da koriste dugačke, nerazumljive i rogobatne pravne formulacije, već koriste kolokvijalne izraze kojima čitaocima jasno objašnjavaju njihovo značenje.
 
„U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, objasnio je Dojčinović. 
 
Urednik KRIK-a je naveo da smatra da je primjeren način na koji je Koluvija nazvan u tekstovima i da je to urađeno po ugledu na praksu poznatih svjetskih medija.
 
„Vodeći svetski mediji, poput Washington Posta, Guardiana, agencije Reuters u sličnim situacijama na isti način izveštavaju, odnosno na engleskom koriste izraze ‘accused narco boss’ izveštavajući o glavnooptuženima u ključnim suđenjima za organizovani kriminal“, objasnio je Dojčinović i sudu dostavio primjere pisanja ovih medija.
 
Dojčinović je ukazao i na to da je teško zamislivo da su Koluviju povrijedili baš KRIK-ovi tekstovi jer su drugi mediji, ali i predstavnici države, kako se navodi u tekstu KRIK-a, na mnogo gori način pisali o njemu. Njih, međutim, dodaje medij, Koluvija nije ni tužio.
 
„Ministar (Nebojša) Stefanović je na konferenciji za medije tužioca (Koluviju) označio kao proizvođača droge, premijerka (Ana) Brnabić u jednoj izjavi nazvala ga je narko-trafikantom. Predsednik (Aleksandar) Vučić je za tužioca izjavio da nije nikoga ubio, ali da je imao tonu i po marihuane“, rekao je Dojčinović na suđenju.  
 
Novinarska udruženja ranije su navela da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti i ukazala na to da su Koluvijine tužbe pritisak na novinare da prestanu da pišu o slučaju „Jovanjica“, jednom od, navodi KRIK, najvećih i najvažnijih slučajeva u Srbiji.
 
Sutkinja Bojana Čogurić, koja je sudila u jednom od ova dva postupka, zaključila je drugačije, piše KRIK.
 
„Sud je stao na stanovište da je tužilac označen ‘narko-bosom’, dakle krivim, pre okončanja krivičnog postupka koji se prema njemu jednako može završiti kako osuđujućom, tako i oslobađajućom presudom“, piše Čogurić u presudi koju je donijela početkom mjeseca. 
 
Čogurić je redakciju i Dojčinovića obavezala da Koluviji plate 89.800 dinara zbog izazvanih duševnih bolova i kompenzacije troškova advokata.
 
Ovo je prvostepena presuda i KRIK se na nju žalio. U nastavku će Apelacioni sud u Beogradu odlučivati o njoj.
Suđenje po drugoj Koluvijinoj tužbi je u toku i u njemu još nije donijeta presuda.
 
Ovo je treća presuda kojom je KRIK osuđen zbog svojih tekstova, podsjeća medij.
 
Ranije je, kako se navodi, osuđen po tužbi ministra policije Srbije Bratislava Gašića, ali takođe i po tužbi rukovodilaca policijske Jedinice za zaštitu svjedoka.
 
Protiv KRIK-a i novinara ove redakcije trenutno se vodi još osam postupaka. 
 
Izvor: KRIK
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.