Australski pisac osuđen na uslovnu smrtnu kaznu u Kini

Australski pisac osuđen na smrt u Kini

Australski pisac osuđen na uslovnu smrtnu kaznu u Kini

Kineski sud je australskog blogera i aktivistu Yang Hengjun osudio zbog navodne špijunaže.

foto: Screenshot / YouTube

Kineski sud je 5. februara osudio australskog blogera, akademika i prodemokratskog aktivistu dr. Yanga Hengjuna na uslovnu smrtnu kaznu, javile se međunarodne novinarske organizacije, pozivajući na njegovo oslobađanje.

Yangova odgođena smrtna kazna omogućit će mu dvije godine odgode od pogubljenja, nakon čega bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor ili će biti podvrgnut smrtnoj kazni. Njegovi advokati imaju rok za žalbu na odluku do 15. februara.

Kaznu je potvrdila i australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong 5. februara, a australski zvaničnici su kazali da su zaprepašteni ishodom.

Yang Hengjun, poznat i kao Yang Jun je, prema saopštenju Međunarodne federacije novinara (IFJ) i njene podružnice Saveza medija, zabave i umjetnosti (MEAA), prvi put uhapšen u januaru 2019. godine, kada ga je obezbjeđenje zadržalo po dolasku na aerodrom Guangzhou.

Zvanično je optužen za špijunažu u oktobru 2020., mjesec dana nakon što je prvi put dobio pristup advokatu nakon hapšenja. Suđenje je održano u maju 2021. iza zatvorenih vrata, a australskim diplomatama je odbijen pristup suđenju. Novinarske organizacije pišu da je zabrana uslijedila navodno zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost i ograničenja u vezi sa COVID-om 19.

Yang Jun je i bivši kineski diplomata koji je postao politički komentator.

Dok je bio u zatvoru govorio je da se boji da bi mogao umrijeti zbog oboljenja od kojih je patio, uključujući visoki krvni pritisak, kao i cistu na jednom bubregu. Odluku suda su osudile organizacije za slobodu izražavanja, Pen International i Amnesty International, između ostalih, pozivajući kineske vlasti da povuku optužbe i osiguraju njegovo puštanje na slobodu.

“MEAA je zgrožena uslovnom smrtnom kaznom koju je kineski sud u ponedjeljak izrekao australskom državljaninu i blogeru Yangu Hengjunu. Kazna, koja slijedi nakon pet godina pritvora pod optužbom za špijunažu, uslijedila je nakon pogrešnog sudskog procesa. S obzirom da je Yang lošeg zdravlja, čak i ako izbjegne smrtnu kaznu, vjerovatno će umrijeti u zatvoru”, navedeno je iz MEAA-e.

Takođe su pozvali vladu da nastavi diplomatske napore kako bi bio pušten na slobodu.

Kazna određena Hengjunu predstavlja najgore povrede ljudskih prava koje su kineske vlasti počinile prema novinarima i medijskim radnicima, navedeno je iz IFJ-a.

“Međunarodna zajednica, uključujući australsku vladu, mora raditi na osiguravanju njegovog trenutnog oslobađanja i povlačenja svih optužbi”, istaknuto je u izjavi.

Iris Hsu, predstavnica Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), za Kinu je izjavila da je uslovna smrtna kazna za Hengjuna potpuno neprihvatljiva, kao i da pokazuje proizvoljnu prirodu kineskog pravnog sistema.

“Niko ne bi trebao biti zatvoren zbog špijunaže samo zbog pisanja bloga o geopolitičkim pitanjima. Kina mora bezuslovno i odmah osloboditi Yanga”, poručila je ona.

CPJ prenosi izjavu glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Wanga Wenbina, koji je rekao da je sud presudio da je Yang Jun kriv za špijunažu i osudio ga na smrt s dvije godine odgode i naložio da mu se oduzme sva lična imovina. 

U Kini se, prema pisanju CPJ-a, novinarima koji se nalaze u zatvorima uskraćuje odgovarajuća medicinska njega, što, prema njihovim riječima, predstavlja sporu smrtnu kaznu. Dodaje se da je Kina, prema CPJ-ovom posljednjem popisu, zemlja koja najviše zatvara novinare na svijetu. U Kini je do 1. decembra 2023. godine bilo najmanje 44 osobe iza rešetaka.

Izvor: IFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.