Novinarka iz Hong Konga nestala nakon poslovnog putovanja u Peking

Novinarka iz Hong Konga nestala nakon poslovnog putovanja u Peking

Novinarka iz Hong Konga nestala nakon poslovnog putovanja u Peking

Međunarodne organizacije traže od kineskih vlasti da istraže gdje se nalazi novinarka.

foto: Minnie Chan / Facebook

Nakon što su mediji izvijestili da je hongkonška novinarka Chan Man Li, poznata kao Minnie Chan, nestala nakon poslovnog putovanja u kinesku prijestolnicu u oktobru kako bi pratila pekinški forum Xiangshan, godišnju sigurnosnu konferenciju, Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je kineske vlasti da odmah istraže gdje se nalazi novinarka.

“Izvještaji o nestanku novinarke iz Hong Konga Minnie Chan nakon poslovnog putovanja u Peking su izuzetno zabrinjavajući i kineske vlasti moraju odmah otkriti njenu lokaciju i garantovati njenu sigurnost”, izjavila je u petak Iris Hsu, predstavnica CPJ-a za Kinu.

“Novinari moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao bez straha za svoju sigurnost”, dodala je ona.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) također je pozvala kineske vlasti da istraže gdje se ona nalazi i da osiguraju da joj se dopusti siguran povratak u Hong Kong.
 
“Peking ima dugu historiju napada na novinare koji kritikuju kinesku vladu, a nestanak Minnie Chan usred sve većeg pritiska na nezavisne medije u Hong Kongu duboko je zabrinjavajući”, rečeno je iz IFJ-a.

Chan, nagrađivana reporterka hongkonških novina South China Morning Post (SCMP) na engleskom jeziku, nedostupna je nakon završetka foruma 31. oktobra. Specijalizovana je za izvještavanje o odbrani i diplomatiji u Kini od 2005. godine.

Njeni prijatelji su, kako CPJ prenosi pisanje Kyodo News, zabrinuti da je ona možda pod istragom kineskih vlasti. Taj medij iz Japana je prvi koji je prijavio njen nestanak. Novinarkin poslodavac je izjavio za Kyodo News da je na “privatnom odsustvu”, ali nije naveo detalje toga.

Udruženje novinara Hong Konga saopštilo je da su “duboko zabrinuti” zbog novinarkinog nestanka.

Također, CPJ piše da je poslao zahtjeve za komentar mediju u kojem je zaposlena, kao i kineskom Ministarstvu vanjskih poslova i da još nisu dobili odgovor.

Prema pisanju Al Jazeere, s još jedim novinarom u Kini istog medija nije bilo kontakta nekoliko mjeseci 2022. godine, što je izazvalo zabrinutost među kolegama da su možda bili privedeni.

Novinar, čiji rad u SCMP-u nije objavljivan devet mjeseci, kasnije se vratio na posao, ali je pisao za drugu rubriku koja pokriva manje politički osjetljive vijesti. I Chan nije pisala za SCMP već nekoliko mjeseci i, kako piše Al Jazeera, nejasno je da li je još uvijek zaposlena u tim novinama.

Medijsko okruženje u Hong Kongu se, dodaje Al Jazeera, dramatično pogoršalo od uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti 2020. godine.

SCMP, koji je posljednjih godina postao poznat po svojoj propekinškoj uredničkoj liniji, bio je pošteđen policijskih racija koje su zatvorile većinu gradskih nezavisnih i prodemokratskih medija, piše Al Jazeera.

O nestanku Minnie Chan pisala je i međunarodna organizacija za ljudska prava Article 19 navodeći u saopštenju da je u petak, 1. decembra, SCMP, u vlasništvu tehnološke kompanije Alibabe, zaprijetio tužbom Hong Kong Free Pressu (HKFP) kao odmazdu zbog izvještavanja o njenom nestanku. Prijetnja je, piše Article 19, došla kao odgovor na pokušaje da se razjasni novinarkino mjesto boravka, ali je bila usmjerena samo na HKFP, iako su i druge međunarodne medijske kuće izvještavale o toj priči, uključujući Al Jazeeru i Guardian.

Kyoto News je, podsjeća Article 19, 30. novembra prvi izvijestio o nestanku novinarke.

“To što je HKFP izdvojen uz prijetnju pravnim postupkom ima sva obilježja arbitrarnog sudskog spora kako bi se ušutkala i zastrašila sloboda medija”, rekao je Michael Caster, menadžer digitalnog programa za Aziju u Article 19. “Umjesto da prijeti pravnim postupkom, SCMP bi trebao biti zahvalan za podršku i solidarnost za svoju novinarku”, dodao je.

Kina se prema popisu CPJ-a za 2022. godinu nalazi na drugom mjestu zemalja koje najviše zatvaraju novinare na svijetu, a do 1. decembra 2022. bilo je 43 novinara koji se nalaze u zatvoru.

Izvor: CPJ, Al Jazeera, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.