Direktor Twittera: Blokiranje Trumpa je ispravna odluka i opasan presedan

Direktor Twittera: Blokiranje Trumpa je ispravna odluka i opasan presedan

Direktor Twittera: Blokiranje Trumpa je ispravna odluka i opasan presedan

Slate piše da je Twitter postao agresivniji po pitanju uklanjanja pojedinačnih tvitova koji krše pravila te društvene mreže.

foto: unsplash

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey saopštio je da je blokiranje američkog predsjednika Donalda Trumpa na toj društvenoj mreži "ispravna odluka", ali i da takva odluka predstavlja opasan presedan, piše The Guardian.

Bloomberg piše da je Dorsey izrazio zabrinutost zbog kolektivne moći tehnoloških kompanija da jednoglasno ušutkaju nekoga poput Trumpa. Trumpove naloge su, kako se navodi, blokirale i društvene mreže Facebook, Snap i Twich Amazon.

The Guardian navodi da su Trumpovi nalozi blokirani i na Redditu, Pinterestu i YouTubeu nakon čega je prošle sedmice isto uradio i Twitter, zbog rizika od “daljnjeg poticanja na nasilje”.

Trumpov nalog je, kako piše Bloomberg, Twitter blokirao dva dana nakon što su njegove pristalice upale u zgradu sjedišta američke vlade Capitol Hill u znak protesta zbog njegovog gubitka na predsjedničkim izborima. Trump je prethodno osporio rezultate tih izbora i time, kako se navodi, prekršio pravila Twittera koji ga je upozorio da bi još jedno kršenje Twitterovog pravila moglo dovesti do trajne zabrane na toj društvenoj mreži koja je na kraju ipak odlučila u potpunosti ukloniti njegov nalog.

Nakon blokiranja Trumpa, Slate piše o tome da li bi Twitter trebao blokirati sve diktatore navodeći da je u petak, istog dana kada je izbrisan Trumpov nalog, uklonjen tvit sa naloga iranskog lidera Alija Khameneija koji je vakcine protiv koronavirusa nastale u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama opisao kao “nepouzdane”.

Dan ranije je Ambasada Kine u Sjedinjenim Američkim Državama tvitovala o tome da su ujgurske žene u kineskoj regiji Xinjiang “oslobođene” politikom kineske vlade jer više nisu “mašine za proizvodnju beba” što Slate navodi kao uznemirujući spin o kampanji koja je uključivala prisilno sprečavanje trudnoće upotrebom intrauterinim uređajem, abortiranje i sterilizaciju žena s ciljem smanjenja nataliteta Ujgura, manjinskog muslimanskog stanovništva u toj zemlji. Ovaj tvit je uklonjen tokom vikenda, a Slate piše da Twitter nije naveo koje je pravilo te društvene mreže prekršeno.

Twitter je i u prošlosti blokirao naloge koji su bili povezani sa brojnim zemljama, a Slate piše da je to često bilo bez puno objašnjenja i da je ta društvena mreža postala agresivnija po pitanju uklanjanja pojedinačnih tvitova koji krše pravila.

Slate navodi i činjenicu da Twitter često udovoljava vladinim zahtjevima, poput Rusije i Turske, za uklanjanje spornih objava, ali da se ne može očekivati da Twitter zabrani naloge takvih vlada sve dok sarađuje s njima.

Međutim, Slate piše da postoji standard koji Twitter može i treba provoditi: ako vlada blokira svoje građane da koriste Twitter, onda korištenje te društvene mreže ne bi trebalo biti dozvoljeno ni njenim službenicima.

Kina je blokirala Twitter još 2009. godine, a službenicima, ministarstvima i ambasadama te zemlje ne bi trebalo biti dozvoljeno da koriste tu društvenu mrežu za propagiranje strane publike, a kako piše Slate, isto važi i za Iran i Sjevernu Koreju.

Slate navodi da je u prošlosti Twitter privremeno blokiran i u Turskoj i piše da bi turskim liderima također trebao biti onemogućen pristup sve dok on ne bude vraćen građanima te zemlje.

Ako je Trumpovo ponašanje na Twitteru bila osnova za trajnu zabranu, Slate postavlja pitanje zašto lideri autokratskih vlada i dalje smiju koristiti tu društvenu mrežu za širenje propagande, represivnog nasilja i promovisanja teorija zavjere navodeći i primjer negiranja genocida koje je sigurno veliko kazneno djelo kao i opravdavanje pobune.

Izvor: The Guardian, Bloomberg, Slate

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.