Trump pokreće novu društvenu mrežu Truth Social

Trump pokreće novu društvenu mrežu Truth Social

Trump pokreće novu društvenu mrežu Truth Social

Trumpova nova društvena mreža bi korisnicima trebala biti dostupna već od sljedećeg mjeseca.

foto: wikipedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je pokretanje nove društvene mreže Truth Social rekavši da će se ta platforma suprostaviti “tiraniji velikih tehnoloških kompanija”, piše BBC.

Trumpovo nezadovoljstvo zbog, kako tvrdi, ušutkivanja konzervativnih glasova, dijele mnogi republikanci, a BBC piše da su društvene mreže imale ključnu ulogu u njegovoj predsjedničkoj kandidaturi i da su mu tokom predsjedničkog mandata bile omiljeno sredstvo za komunikaciju.

The Guardian piše da se na web stranici Truth Sociala korisnici trenutno upućuju da se prijave na listu čekanja, kao i da screenshotovi aplikacije nove društvene mreže prikazuju korisnički račun koji izgledom podsjeća na profil na Twitteru.

Početkom oktobra ove godine Trump je preko suda na Floridi tražio povratak svog naloga na Twitteru koji je trajno suspendovan nekoliko dana nakon što su njegove pristalice nasilno upale u zgradu sjedišta američke vlade Capitol Hill u znak protesta zbog njegovog gubitka na predsjedničkim izborima, a prije nego je njegov nalog na Twitteru suspendovan, Trump je, kako piše Politico, na toj društvenoj mreži imao oko 89 miliona pratilaca. 

Zbog slične zabrinutosti od poticanja na nasilje, Trumpovi nalozi su blokirani i na Facebooku i YouTubeu, a Politico piše da će suspenzija na Facebooku trajati do 7. januara 2023. nakon čega će ta kompanija preispitati odluku, te da je suspenzija na YouTubeu neograničena.

U julu ove godine, Trump je tužio tehnološke kompanije (Facebook, Twitter i Google) koje su blokirale njegove naloge, kao i njihove direktore, tvrdeći da su ga nepravedno cenzurisale.

Ovo nije prvi put da Trump planira povratak na društvene mreže, a The Guardian piše da su njegovi dosadašnji napori uključivali i pokretanje komunikacijske platforme "From the Desk of Donald J Trump", koji je okarakterisan kao blog. Kako piše BBC, ta stranica je ugašena za manje od mjesec dana nakon što je pokrenuta zbog toga što je imala manji broj publike od očekivanog.

Početna verzija Truth Sociala će biti otvorena sljedećeg mjeseca za “pozvane korisnike”, a BBC piše da se u saopštenju vlasničke kompanije te društvene mreže-Trump Media & Technology Group (TMTG) navodi da će u prva tri mjeseca 2022. godine nova društvena mreža biti dostupna "širom zemlje".

BBC je objavio i nekoliko Trumpovih izjava u kojima kaže da talibani npr. imaju ogromnu prisutnost na Twitteru dok je “omiljeni predsjednik” ušutkan, kao i da ga svi pitaju zašto se neko ne suprostavi velikim tehnološkim kompanijama, na šta je on dodao da će se to desiti uskoro.

Nova web stranica, prema pisanju BBC-a, trenutno predstavlja samo stranicu za registraciju i nije poznato da li ona još uvijek ima radnu platformu, a navodi se i da ona ne može parirati Twitteru i Facebooku budući da je za razliku od njih, otvoreno politizirana.

Izvor: BBC, The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.