Novinarstvo u Kašmiru: Povratak olovci i notesu

Novinarstvo u Kašmiru: Povratak olovci i notesu

Novinarstvo u Kašmiru: Povratak olovci i notesu

Kad vlasti blokiraju internet i telefone, novinari rade na starinski način.

foto: pixabay/ilustracija

Prošle sedmice indijski parlament je ukinuo političku autonomiju oblasti Kašmir koja je naseljena pretežno muslimanskim stanovništvom. Još od kraja četrdesetih godina i sticanja nezavisnosti, ova oblast je bila predmet sporenja pa čak i oružanih sukoba između Indije i Pakistana. Uz sve političke i vojne mjere koje je poduzela indijska vlada treba dodati i gotovo potpunu blokadu medija.

Evo kako dopisnici The New York Timesa iz Srinagara i New Delhija predstavljaju napore kašmirskih novinara da zaštite vlastitu profesiju te da premoste informativnu blokadu.

“Indijska vlada je znala da će ova mjera (ukidanje autonomije op.pr.) biti izuzetno problematična. U danima prije najave, indijska vojska je dopremila na hiljade dodatnih snaga. Ubrzo zatim, indijske sigurnosne snage su isključile internet, mobilni telefonski servis i fiksnu telefoniju, pretvoriši tako čitavu Kašmirsku dolinu, prebivalište za osam miliona ljudi, u potpuni komunikacijski mrak i izolaciju. Televizijski kanali, kojima je bilo dozvoljeno da prenesu vijesti o ukidanju autonomije, odmah zatim su prestali sa emitovanjem.

Danas, od pedesetak poznatih kašmirskih novina jedva desetak se štampaju. Njihova štampana izdanja imaju najviše osam stranica a prenose se od ruke do ruke tokom dana. Reporteri nemaju pristupa agencijskim vijestima i društvenim mrežama, oni ne mogu provjeriti informacije online niti koristiti telefon. Oni rade na starinski način, uz pomoć notesa i olovke.

Svako jutro novinari se, u grupama od šest ili osam, rašire ulicama Srinigara da se suoče s vijestima licem u lice, bilo da se radi o uličnim protestima, problemima sa snabdijevanjem benzinom ili hapšenjima političara. Samo u prošloj sedmici na stotine ljudi je pritvoreno. Mnogi novinari prespavaju na redakcijskom podu jer se često, zbog policijskih kontrolnih tački, nemoguće vratiti kući. Oni su se navikli na opasnost: tokom godina nekoliko kašmirskih novinara je ubijeno a mnogi su uhapšeni. Ali, informacijska blokada je nešto novo.

“Mi ne znamo šta se dešava oko nas,” kaže Faisel Yaseen, politički urednik u listu Rising Kashmir koji dnevno izlazi u 1.000 primjeraka. ”Mi živimo u mračnoj sobi u koju precizna informacija stiže kroz vrlo malu rupu.”

Indijske vlasti smatraju da su komunikacijske restrikcije neophodne za održanje javnog reda i mira ali da ne planiraju nikakve akcije protiv nekoliko preostalih novina koje se štampaju.”

Čitav prilog iz The New York Timesa možete pročitati u ovom linku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.