ABC napušta Twitter: Australijski javni emiter ugasio gotovo sve naloge na X-u

ABC napušta Twitter: Australijski javni emiter ugasio gotovo sve naloge na X-u

ABC napušta Twitter: Australijski javni emiter ugasio gotovo sve naloge na X-u

"Toksična interakcija" jedan od razloga odlaska sa X-a.

foto: Bastian Riccardi on Unsplash

Javni emiter Australije ABC gasi gotovo sve svoje službene naloge na Twitteru, platformi odnedavno poznatoj pod nazivom X koja je u vlasništvu Elona Muska navodeći da su razlozi "toksična interakcija", cijena te bolja interakcija sa ABC sadržajem na drugim platformama društvenih mreža, javio je Guardian u srijedu.

Na X-u će ostati samo četiri preostala zvanična naloga: @abcnews, @abcsport, @abcchinese i glavni nalog @abcaustralia.

"Od danas će drugi ABC nalozi biti ukinuti", rekao je generalni direktor ABC-a David Anderson zaposlenima u korporaciji.

Guardian podsjeća da je nekoliko istaknutih novinara ABC-a napustilo Twitter nakon što su bili izloženi zlostavljanju, uključujući voditeljicu News Breakfasta Lisu Millar i voditeljicu Australian Storyja Leigh Sales.

"Također smo otkrili da zatvaranje pojedinačnih programskih naloga pomaže u ograničavanju izloženosti članova tima toksičnim interakcijama koje, nažalost, postaju sve zastupljenije na X-u", kazao je Anderson.

"X je smanjio svoje timove za povjerenje i sigurnost. Osim toga, uvodi naknade koje platformu čine sve skupljom za korištenje", dodao je.

ABC je također zatvorio i nalog @abcemergency i uputio ljude na njihovu lokalnu radio stanicu i web stranicu ABC-a za hitne informacije.

Nalog @Q+A je također arhiviran, čime je okončana duga veza između talk showa i platforme.

 

Navodi se da će ABC Media Watch nalog ostati na X-u jer je program nezavisan i ne može se objavljivati na nalogu ABC za vijesti.

Ova najava, piše Guardian, dolazi nakon što je ABC nedavno prebacio resurse za pravljenje sadržaja na drugim platformama društvenih mreža, uključujući TikTok i Instagram.

Anderson je rekao da se velika većina publike na društvenim mrežama ABC-a nalazi na službenim stranicama na YouTubeu, Facebooku, Instagramu i TikToku.

"Želimo da fokusiramo naš trud i resurse na to gde se nalazi naša publika", rekao je on.

ABC je treći veliki javni servis koji je otišao sa Twittera, nakon što su to učinili NPR i PBS u aprilu, koji su to uradili jer ih je Musk označio kao "državne medije".

U aprilu su ABC i SBS također označeni kao "mediji koje finansira vlada", no tada je glasnogovornik mreže rekao da ABC ne planira da prati NPR i PBS tako što će napustiti Twitter.

"ABC trenutno nema planove da ugasi sve svoje Twitter naloge. Sarađujemo s Twitterom u vezi sa promjenama u verifikaciji naloga i oznakama", navedeno je tada.

Guardian navodi da će odlazak ABC-a biti kraj "zdrave veze" sa platformom podsjećajući da je bivši izvršni direktor ABC-a Mark Scott platformu nazivao "radošću" te je ohrabrivao novinare da se pridruže platformi i promovisao ABC-ovo korištenje Twittera za širenje njihovog sadržaja.

"Twitter me podsjeća na sjedenje u redakciji i gledanje informacija koje stižu od velikih svjetskih medijskih organizacija: Reuters, Dow Jones i Associated Press, New York Times, The Guardian, AFP", izjavio je 2010. godine.

Izvor: Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.