Korisnici Twittera će moći uložiti žalbu na suspenziju naloga

Korisnici Twittera će moći uložiti žalbu na suspenziju naloga

Korisnici Twittera će moći uložiti žalbu na suspenziju naloga

Korisnici se podstiču da se žale na suspenzije ako smatraju da su njihovi nalozi nepravedno suspendovani.

foto: Pixabay

Prema novim kriterijima platforme društvenih mreža Twitter, njeni korisnici će od 1. februara 2023. moći uložiti žalbu na suspenzije naloga i tako tražiti njihovo ponovno aktiviranje, saopštila je kompanija 27. januara.

Novi kriteriji nalažu suspenodavanje naloga ozbiljnih, stalnih ili ponavljajućih kršenja pravila platforme, piše Reuters.

Teška kršenja pravila uključuju učestvovanje u nezakonitom sadržaju ili aktivnosti, podsticanje ili prijetnju nasiljem ili nanošenjem štete, te uključivanje u ciljano uznemiravanje drugih korisnika između ostalog.

Twitter je rekao da će ubuduće poduzimati i manje ozbiljne mjere u odnosu na suspenziju naloga, kao što je ograničavanje dosega tweetova koji krše pravila kompanije ili traženje od korisnika da uklone tweetove prije nego što nastave koristiti nalog.

Prema pisanju portala Search Engine Journal (SEJ), novi pristup kompanije ima za cilj da uravnoteži promovisanje zdravih online diskusija uz istovremeno zaštitu korisnika od štete.

Twitter se nada da će ove promjene pružiti pravedniji i transparentniji način za korisnike da vrate svoje naloge, što ranije nije nudio.

Korisnici se podstiču da se upoznaju s novim kriterijima i da se žale na suspenzije ako smatraju da su njihovi nalozi nepravedno suspendovani.

U rijetkim prilikama, kako piše SEJ, Twitter može dozvoliti da kontroverzni sadržaj ili ponašanje koje bi inače kršilo njegova pravila ostane na stranici jer misli da je javnost zainteresovana da vidi obje strane problema, a njihov tim će procijeniti svaku okolnost pojedinačno prije donošenja odluke.

Potencijalni uticaj na širu javnost, izvor sadržaja i dostupnost alternativnog pokrivanja događaja su elementi koje Twitter takođe uzima u obzir prilikom donošenja odluka o sadržaju.

Reuters podsjeća da se novi vlasnik te kompanije Elon Musk u decembru našao na udaru kritika zbog suspendovanja naloga nekoliko novinara zbog kontroverze u vezi sa objavljivanjem javnih podataka o avionu Muska. Kasnije su njihovi nalozi ponovno aktivirani.

Izvor: Reuters, Search Engine Journal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.