Sedmica u naslovnicama: Dobre vijesti dolaze jedino iz ženskog sporta

Sedmica u naslovnicama:

Sedmica u naslovnicama: Dobre vijesti dolaze jedino iz ženskog sporta

U ovoj sedmici se pisalo o kriminalu, ratovima i suđenjima.

Foto: Infobiro

Prošla je prva sedmica zadnjeg mjeseca u ovoj godini. Početkom decembra, uredništva dnevnih novina u BiH su svoja vikend izdanja otvorila na različite načine. Uredništvo mostarskog Dnevnog lista odlučilo se da na naslovnici najavi tri važne životne i društveno-političke teme. Poskupljenje, kriminal i život osoba sa invaliditetom.

Naslovne stranice vikend izdanja

Prva priča u vikend izdanju Dnevnog lista je propitivanje da li će cijene električne energije pratiti poskupljenje plina. Na naslovnici je stavljena i istraživačka priča Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) na temu kriminala bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Uredništvo Dnevnog lista na naslovnoj stranici je svoje čitaoce podsjetilo da je drugi februar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. To nisu učinile druge dnevne bh. novine.

Uredništvo Glasa Srpske se odlučilo za drugačiji pristup. Od šest najavljenih tema na naslovnoj stranici vikend izdanja dvije se odnose na ratove. Kroz intervju sa historičarom Zoranom Popovićem, koji živi u Francuskoj, propituju istinu o ratu u BiH. U prvoj rečenici autorica Marijana Milijić Bjelovuk konstantuje da nije lako pobiti narative o ratnim dešavanjima u BiH u Evropi, gdje je samo jedna strana, kako navodi, kriva za zločine. U intervjuu se zaključuje da intelektualci u Francuskoj imaju iskrivljenu sliku o ratu u BiH i stradanju Srba, pa da čak misle da su u Kravici “Srbi ubijali muslimane”.

Druga tema se odnosi na ratove širom svijeta. Da li je slučajno da se u svijetu aktiviralo toliko „zamrznutih sukoba“, te se navode teorije profesora političkih nauka Paula Posta, koje je on iznio u The Atlanticu, iako se ovaj medij ne spominje. Treća ratna tema je demilitarizacija BiH koja je ponovo aktuelizirana u Republici Srpskoj. Stav političara iz RS-a jeste da bi BiH, “s obzirom na dijametralno suprotne stavove političkih predstavnika iz Srpske i FBiH o ulasku u NATO, ali i zbog geopolitičkih okolnosti u svijetu, te svoje budućnosti, trebalo da krene putem demilitarizacije i vojne neutralnosti”.

Dnevni avaz je, s druge strane, istrajao na temi direkorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović. Najistaknutiji naslov za vikend izdanje je: „Skinuti Sebijini lanci“. U Oslobođenju su na naslovnoj stranici vikend izdanja stavili temu o dolasku građana i građanki BiH iz Pojasa Gaze. Uredništvo Nezavisnih novina za glavnu temu vikend izdanja je izdvojilo onu koja će tokom sedmice postati dominantna – BiH i evropske integracije.

EU integracije

Vijest da BiH nije napravila nikakav napredak ka priključenju EU nije vijest.

Bosna i Hercegovina i članstvo u Evropskoj uniji jedna je od stalnih tema u bh. medijima. Priča ide uglavnom istim redoslijedom: iz Brisela donesu listu koju čine zahtjevi koje bi naša zemlja trebala da usvoji da bi postala članicom EU. Nakon toga slijedi unutrašnja politička borba da se zahtjevi iz Brisela prilagode željama političkih lidera unutar BiH. I tako unedogled.

U decembru 2011.godine novinar Nezavisnih novina Dejan Šajinović u svom tekstu pod nazivom Pristup BiH u EU nije humanitarna akcija citirao je izjavu šefa Kancelarije EU u Banjaluci Giulija Canija „Potpuno suprotno nekim izjavama lokalnih političara, zamor proširenjem nije na strani EU, nego na strani BiH. Ako pogledate Izvještaj o napretku Evropske komisije, sve zemlje su uspjele da ostvare neki napredak. Jedino BiH nije“.

U ovoj sedmici na naslovnicima bh.novina, tema koja je okupirala uredništva je gostovanje brojne bh. delegacije u Briselu i mogućnost dobijanja datuma za otvaranje pregovora za članstvo u EU. Dvadeset i dvije godine kasnije poruka iz EU-a se nije promijenila: „Niste ispunili dogovorene zadatke: Naredna šansa je iduća godina!“.

Suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, tema je koja se našla na naslovnicama.

U tekstu novinarke Glasa Srpske Marijane Miljić Bjelovuk u naslov je izvedena izjava Ante Nobila, člana advokatskog tima Milorada Dodika, da pošteno suđenje u Sarajevu nije moguće i da ga treba izmjestiti u Banjaluku. Izjava Sanje Vulić, šefice Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, da je Sud BiH za Srbe moderni logor „Silos“, izdvojena je kako bi bila vidljivija za čitaoce.

Uredništvo Nezavisnih novina se odlučilo da kolumnisti Slavku Mitroviću ustupi punu drugu stranicu novine. Za Mitrovića su Tužilaštvo i Sud BiH “takozvani”. On tvrdi da Dodiku i Lukiću se sudi po nepostojećem krivičnom djelu, da je ovaj proces nepovratni raspad antidjetonske BiH, da su i bonska ovlaštenja “takozvana”. Potrebna je detaljna analiza njegovih stavova koja prevazilazi obim i svrhu ovog sedmičnog pregleda.

Tekstovi Oslobođenja i Dnevnog lista, pored osnovnih činjenica o procesi, su se ograničili na prenošenje Dodikovih izjava o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphyju. Za novinare, Miloš Lukić, drugooptuženi u ovom slučaju, kao da ni ne postoji. Čitaoci su ostali uskraćeni za njegove izjave.

Nijedna redakcija svojim čitaocima nije ponudila analizu samog procesa te kako bi se on mogao razvijati dalje. Umjesto toga novinari i urednici su se još jednom odlučili za fotografije Milorada Dodika na naslovnicama i za njegove populističke i mrziteljske izjave prema međunarodnim zvaničnicima.

Ratni zločini i kriminal

Uredništvo Dnevnog avaza otvorilo je dvije nove teme koje bi tek trebale postati aktuelne. Jedna se odnosi na Nenada Stevandića, predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske. Novinari Dnevnog avaza su u tri nastavka, u ponedeljak, utorak i srijedu, propitivali Stevandićevu povezanost sa ratnim zločinima na području Banjaluke, Kotor Varoši i Krajine.

Istraživački tim Dnevnog avaza, kako je tekst potpisan, u drugom nastavku Stevandića je doveo u vezu sa atentatom na vlasnika Nezavisnih novina, Željka Kopanju. Novinari Dnevnog avaza su u posjedu, kako tvrde, izvještaja FBI agenta Paula Gradyja u kojem se Stevandić, sudeći po dokumentima obavljenjim uz tekst, spominje na više mjesta. Zanimljivo je da u drugim medijima nije bilo nikakve reakcije, pa ni u Nezavisnim novinama čiji je vlasnik bio Željko Kopanja.

Druga tema Dnevnog avaza je kriminal u rudnicima u sklopu koncerna „Elektroprivrede BiH“. Navodi se da su odgovorni ljudi iz Elektroprivrede za različite potrebe rudnika, unamljivanje buldoždera, rovokopača, gusjeničara i slično, angažovali privatne firme i na taj način pogodovali njihovom poslovanju. U tekstu se navodi da je riječ o stotinama ugovora sa iznosom više od 150 miliona KM. Stalni saradnici Rudnika mrkog uglja „Đurđević“ bila su kompanije „Junuzović Kopex“ i „Harmeli“ Banovići. Njihove usluge u 2022. koštale su  949.904,21 KM. Dalje se navodi da je Rudnik „Kakanj“ potpisao ugovor sa „Trgošpedom“ i „Junuzović-Kopexom“ u vrijednosti od 24,33 miliona KM za otkrivanje i eksploataciju uglja u centralnom reviru na pogonu PK Vrtlište.

Da je kriminal sveprisutan ukazuje i godišnji izvještaj o antikorpcijskom monitoringu javnih nabavki portala Pratimo tendere. Dnevni list na naslovnici 8. decembra najavljuje izvještaj u kojem se navodi da je u periodu od prvog oktobra 2022. do 30. septembra 2023. praćeno 3.435 postupka javnih nabavki, te da su u 77 posto slučajeva ustanovljeni elementi rizika na korupciju i druge zloupotrebe što u praksi znači da je 547 miliona KM potrošeno netransparentno. Tema za naslovnica bila je i prvostepena presuda bivšem ministru odbrane Selmi Cikotiću od tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i pogodovanja hrvatskoj firmi Scout, čime je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona KM.

Uspjesi sportistkinja

Dobre priče na naslovnim stranicama ove sedmice dolaze iz ženskog sporta. Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedom nad Bjelorusijom izborila baraž za plasman u UEFA ligu nacija. Trineastogodišnja teniserka iz Gradiške Tea Kovačević je po drugi put osvojila turnir "Little Mo", koji okuplja najbolje mlade teniserke svijeta, a Lana Pudar je osvojila treće mjesto na 200 metara delfin na Europskom prvenstvu.

Dnevne novine su dostupne u digitalnom arhivu Inforbiro

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.